În viitorul apropiat va începe efectuarea unui sondaj în rândul pacienţilor pentru a se identifica motivele nemulţumirii acestora în ceea ce priveşte timpul de aşteptare la Unităţile de Primiri de Urgenţă din ţară, a declarat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Raed Arafat.
'Comisia a discutat problemele principale cu care ne confruntăm în unităţile de primiri urgenţe din punct de vedere al relaţiei cu pacienţii care vin acolo şi motivele principale de nemulţumire a pacienţilor în unităţile de primiri urgenţe.
Ca să avem o idee clară despre ce se întâmplă, a fost chiar lucrat un formular care va fi definitivat în următoarea săptămână şi vom începe să facem evaluări, cu personal neutru, adică din afara unităţilor de primiri urgenţe, care se va deplasa şi va colecta date de la pacienţi - părerea lor despre sectorul de primiri urgenţe, care este situaţia, ce i-a nemulţumit, ce i-a mulţumit', a arătat Raed Arafat, care a precizat că sondajul va fi efectuat în lunile aprilie şi mai.
Dr. Arafat a subliniat că în Cluj-Napoca s-a făcut un astfel de studiu, ale cărui rezultate au fost 'interesante', în privinţa spaţiilor de desfăşurare a activităţii, personalului etc. şi că sondajul pe care îl va face Ministerul Sănătăţii va fi unul anonim, în sensul că pacienţii nu îşi vor da numele.
'Rezultatele le vom da publicităţii imediat ce le vom avea, însă pe noi ne interesează care sunt punctele pe care trebuie să lucrăm mai mult. Există o nemulţumire de care noi ştim şi aceasta este timpul de aşteptare în UPU', a subliniat Arafat, care a susţinut că acest lucru este cauzat de numărul mare de pacienţi şi de faptul că triajul se face în funcţie de gravitatea afecţiunii cu care aceştia se prezintă.
Secretarul de stat a arătat că, în paralel, există un program finanţat de Guvernul elveţian pentru dezvoltarea sectorului de urgenţă, mai ales pe partea de instruire a personalului medical şi ghiduri medicale, prin care un expert din SUA va face o evaluare a sectorului de urgenţă, pentru a se vedea unde s-a ajuns, mai ales pe partea UPU.
Potrivit lui Arafat, expertul din SUA a mai făcut o evaluare în România, în 2007, astfel încât va putea să întocmească o situaţie comparativă şi să facă recomandări în privinţa evoluţiei pe următorii ani.
Sursa: AGERPRES