Primarul Romeo Stavarache al oraşului Bacău a declarat că Primăria beneficiază de o alocare în valoare de 10 milioane de lei din fondul de rezervă aflat la dispoziţia Guvernului pentru continuarea lucrărilor la Spitalul Municipal, fiind şi unica investiţie de acest tip din judeţ începută după 1989.
"Este un lucru îmbucurător ţinând cont că aceşti bani, fiind alocaţi din fondul de rezervă, pot să rămână în bugetul municipiului Bacău reportaţi pe 2014.
În acest fel putem continua lucrările şi în luna ianuarie. De obicei, aşteptam aprobarea bugetului, distribuirea pe ministere, alocarea sumelor şi ar mai fi trecut două-trei luni', a explicat edilul-şef.
Potrivit acestuia, valoarea totală a contractelor ferme care vizează noul spital băcăuan este de 199 de milioane de lei. După scăderea celor 10 milioane primite de la Guvern, mai sunt încă necesari pentru finalizarea lucrărilor alţi 39 de milioane de lei.
Primăria are aprobat un credit bancar, dar va încerca să obţină bani de la buget şi în 2014. "Şansele sunt mari de vreme ce, iată, Crin Antonescu a promis sprijin pe 29 noiembrie, când a venit în Bacău, iar după 11 zile au fost aprobate fondurile. Imediat după ce a plecat din Bacău, preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a avut o discuţie în USL, iar dialogul a fost materializat, rezultatul venind prompt. A fost o vizită de bun augur pentru băcăuani", a afirmat primarul Stavarache.
Autorităţile băcăuane estimează că Spitalul Muncipal Bacău ar putea fi dat în folosinţă cel târziu în septembrie 2014, fiind asigurate 90% din dotări, echipamente şi instrumentar, rămânând de rezolvat problema personalului.
Primarul Romeo Stavarache spune că "în trimestrul I al anului viitor va fi constituită comisia de angajare".
Până în prezent au depus CV-uri 1.200 de persoane, dintre care 50 sunt medici.
Dacă holdingul Spitalul Judeţean de Urgenţă/SJU/Bacău şi Spitalul Municipal se va face aşa cum doresc autorităţile muncipale şi judeţene băcăuane, atunci "o parte dintre cei care nu-şi mai găsesc locul în statul de funcţiuni al SJU s-ar putea transfera la Municipal, iar dacă această asociere nu se va realiza, se pot prezenta la concurs", a precizat primarul băcăuan.
Un obstacol în calea înfiinţării holdingului e faptul ca spitalele au proprietari diferiţi şi contracte distincte cu CJAS. Soluţia întrezărită de autorităţile băcăuane ar fi asocierea Consiliului Judeţean şi Consiliului Municipal în edificarea unui proiect comun pe sănătate.
Spitalul Municipal Bacău este construit pe o suprafaţă desfăşurată de 24.000 mp, are nouă corpuri de clădire, trei având cinci etaje, parcare şi sală de conferinţe. La darea în folosinţă, noua unitatea sanitară va avea 19 secţii cu 320 de paturi pentru internări şi 20 pentru ambulatoriul de zi.
Sursa: AGERPRES