Ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu a declarat la Bruxelles că România va trebui să aibă o poziţie clară privind directiva referitoare la produsele din tutun atunci când compromisul va fi spus aprobării şi atunci vom vedea dacă vom merge cu minoritatea sau cu majoritatea.
Oficialul român, care a reprezentat România la Consiliul EPSCO (Ocupare, politică socială, sănătate şi afacerile consumatorului), secţiunea sănătate, a declarat că pe ordinea de zi a reuniunii a figurat şi o informare privind proiectul de directivă în domeniul tutunului, unde 'mai sunt câteva lucruri în discuţie'.
'E vorba de clarificarea statutului ţigaretelor electronice, în continuare sunt discuţii pe această temă, sunt produse de larg consum, sunt produse medicinale? Încă nu există un punct de vedere, probabil finalizarea se va face în perioada preşedinţiei greceşti. Mai mult ca sigur, dacă se vor face eforturi mari, ar trebui să se rezolve în primele două luni de anul viitor, pentru că după aceea nu va mai fi posibilitate, pentru că PE e în faza de finalizare a mandatului. Dar aici noi nu avem deocamdată nicio schimbare de mandat, aşteptăm să vedem încotro duc toate aceste negocieri de compromis şi, dacă va fi nevoie, la vremea respectivă ne vom mai exprima încă un punct de de vedere', a spus Eugen Nicolăescu.
El a reiterat faptul că România nu acceptă decât interzicerea parţială a ţigărilor cu arome, în contextul în care în poziţiile Consiliului şi Parlamentului s-a precizat deja faptul că, de la intrarea în vigoare a directivei, comercializarea şi vânzarea ţigărilor mentol sau cu alte arome va fi interzisă. Ministrul sănătăţii a refuzat să precizeze dacă România susţine sau nu o perioadă tranzitorie de opt ani pentru producători după interzicerea ţigărilor cu arome, explicând că mandatul nu a fost încă stabilit.
'Când vom şti care va fi compromisul, atunci sigur va trebui să mergem din nou în guvern să ne luăm mandatul şi acel mandat sigur că va fi făcut public când va fi prezentat', a precizat Nicolăescu. El a adăugat că în acel moment România va decide dacă intră 'pe făgaşul majorităţii sau al minorităţii'.
România este şi împotriva interzicerii producerii şi comercializării ţigărilor slim, dar această prevedere din propunerea iniţială a Comisiei a fost eliminată din variantele de compromis adoptate de Consiliu şi de PE.
Sursa: AGERPRES