Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a stabilit că aspartamul, îndulcitorul artificial folosit în numeroase băuturi 'light', nu prezintă niciun risc pentru sănătate dacă este folosit în doza autorizată în prezent pentru consum.
Avizul EFSA este o veste bună pentru o companie precum Coca-Cola, care s-a confruntat cu o scădere a vânzărilor la băuturile light în SUA după publicarea unor studii care stabileau o legătură directă între aspartam şi problemele de sănătate, inclusiv apariţia unor forme de cancer, sau naşterile premature.
Concluziile respectivelor studii au fost, totuşi, contestate de agenţiile pentru siguranţa alimentară de-o parte şi de cealaltă a Atlanticului.
În ultimul său studiu ştiinţific, EFSA afirmă că nu a depistat nicio consecinţă nefastă asupra sănătăţii atunci când aspartamul este absorbit în doza zilnică acceptabilă (DZA) fixată de UE la 40 de miligrame pe kilogramul de masă corporală.
'Acest aviz rezultă dintr-unul din cele mai complete studii întreprinse vreodată privind riscul prezentat de aspartam', a comentat luni, într-un comunicat, preşedintele comisiei EFSA privind aditivii alimentari, Alicja Mortensen.
O doză de băutură gazoasă îndulcită conţine circa 180 de miligrame de aspartam, ceea ce înseamnă că o persoană care cântăreşte 75 de kilograme ar trebui să consume pe zi 16 astfel de cutii pentru a depăşi doza zilnică acceptabilă fixată de UE. DZA din SUA este puţin mai ridicată, respectiv 50 mg/kg.
Sursa: AGERPRES