Primarul din Corabia, Iulică Oane, a declarat că activitatea Spitalului Orăşenesc din Corabia a fost comasată pentru a se reduce din cheltuielile cu încălzirea în perioada iernii, pprecum şi pentru limitarea costurilor cu unităţile, având în vedere faptul că spitalul are arierate de aproape 800.000 lei.
El a precizat că există în prezent un stoc de combustibil lichid (motorină şi înlocuitor de motorină) din care va fi asigurată căldura în spital până în luna ianuarie, după care este posibil ca aprovizionarea cu motorină să fie făcută de către Primărie, pentru a nu fi lăsat spitalul fără căldură.
Edilul a menţionat că spitalul nu mai poate cumpăra combustibil pentru instalaţia de încălzire din cauza arieratelor.
"În fiecare iarnă combustibilul lichid pentru încălzirea spitalului costă 200.000 lei. S-a făcut aprovizionarea acum trei luni şi combustibilul aflat pe stoc ne ajunge până în ianuarie. Dacă spitalul nu va putea cumpăra combustibil pentru sistemul de încălzire din cauza arieratelor, probabil că Primăria va cumpăra din bugetul propriu, deşi este mai scump. Oricum, nu vom lăsa spitalul fără căldură", a afirmat primarul.
Pentru reducerea cheltuielilor cu încălzirea au fost deconectate de la centrala spitalului trei dintre cele cinci pavilioane existente, în care funcţionează ambulatoriul, laboratorul şi bucătăria şi administraţia. "A fost tăiată încălzirea de la centrala spitalului la trei pavilioane şi acum cele două pavilioane rămase conectate beneficiază de căldură pe tot parcursul zilei. În pavilionul administrativ, unde se lucrează numai opt ore pe zi, încălzirea se face cu calorifere electrice, laboratorul şi bucătăria, care funcţionează într-un alt pavilion au tot instalaţii de încălzire cu energie electrică, iar ambulatoriul este în şantier, în lucrări de reabilitare derulate cu fonduri europene. Mai sunt de încălzit de la centrala termică a spitalului, care funcţionează cu motorină, două pavilioane", a explicat primarul.
Managerul Spitalului Corabia, Cristian Filip, a declarat că tot în vederea reducerii cheltuielilor a fost renegociat contractul cu furnizorul de energie electrică.
Arieratele unităţii medicale au ajuns în prezent la 800.000 lei şi ar putea creşte în condiţiile în care, potrivit primarului Oane şi managerului Filip, costurile sunt mai mari decât veniturile deoarece numărul de pacienţi este mai mare decât cel prevăzut în contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate. "Nu pot fi trimişi bolnavii acasă, trebuie trataţi chiar dacă spitalul face cheltuieli peste contract. Este o zonă cu populaţie în vârstă, cu probleme de sănătate", a explicat primarul Iulică Oane.
Managerul Cristian Filip a menţionat că pentru creşterea veniturilor în anul următor a fost înaintată Direcţiei de Sănătate Publică Olt pentru aprobare o nouă structură a Spitalului Corabia. "Avem deja amenajată o cameră de gardă şi trebuie să obţinem aprobarea pentru a funcţiona, vom înfiinţa compartimente noi în cadrul Secţiilor de Chirurgie şi Interne, vom înfiinţa un cabinet de pneumologie. Dacă vor fi aprobate, vom putea primi o mai bună finanţare anul viitor", a arătat managerul spitalului.
În 2014 vor fi încheiate şi lucrările de reabilitare şi dotare cu aparatură medicală nouă a Ambulatoriului, iar clădirile spitalului vor fi conectate la reţeaua de gaze, fapt ce va reduce costurile cu încălzirea în timpul sezonului rece. În prezent sunt în derulare lucrările de introducere a sistemului de alimentare cu gaze în Corabia.
Sursa: AGERPRES