La ultima şedinţă ARACIS, două din cele cinci programe - kinetoterapia şi medicina în limba română - au fost reacreditare, cele trei programe rămase urmând să intre în discuţie în cadrul viitoarei reuniuni, a declarat rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş, profesor doctor Leonard Azamfirei.
'Am fost evaluaţi pentru cinci programe la şcoala de medicină - la medicină în limba română, medicină în limba engleză, medicină în limba maghiară, la nutriţie şi kinetoterapie.
La ultima şedinţă ARACIS, două din cele cinci programe şi anume kinetoterapia şi medicina în limba română au fost reacreditate, cu o menţiune pentru limba română, unde avem aprobată o suplimentare de locuri de la 240 la 270 de locuri. Iar la programele de medicină în limba engleză, medicină în limba maghiară şi nutriţie s-a amânat luarea deciziei, pentru că s-au cerut, din partea Universităţii, nişte informaţii suplimentare, legate de criteriile de acreditare. Avem speranţa că şi aceste trei programe vor trece, la următoarea şedinţă ARACIS', a afirmat rectorul.
Azamfirei a precizat că prin suplimentarea de la 240 la 270 de locuri nu trebuie să se înţeleagă că va creşte numărul de locuri disponibile la admiterea de anul viitor, ci doar că aceasta este limita maximă la care UMF Târgu Mureş poate să meargă.
'Dar noi şi anul viitor, ca şi anul acesta, de altfel, nu vom merge la admitere cu limita maximă pe care o avem, pentru că nu dorim să aglomerăm foarte mult procesul de învăţământ, ci să avem grupe suficient de eficiente şi să se poată lucra cu ele în condiţii cât mai bune', a susţinut rectorul, care a precizat că nu s-a luat o decizie în direcţia creşterii numărului de locuri la admitere.
Azamfirei a arătat că, dacă se va lua o decizie cu privire la creşterea numărului de locuri, aceasta va viza mai ales programul în limba engleză.
Rectorul a precizat că pentru programele pentru care nu s-a luat încă o decizie de către ARACIS nu a fost foarte bine calculat raportul cadre didactice - studenţi de către evaluatori şi au fost câteva probleme în ce priveşte fişele de discipline.
Prof. dr. Leonard Azamfirei a subliniat că UMF Târgu Mureş a avut în acest an o creştere a finanţării de bază de 13,9%.
" Cred că este cea mai mare creştere, dintre toate universităţile din ţară, din statistica pe care am văzut-o. Acest lucru rezultă mai ales din faptul că a crescut semnificativ numărul de locuri la programele de masterat. Am avut cinci programe şi după evaluare, nouă. Programele noi sunt: 'Tehnologii protetice pe implanturi' la Medicină dentară, la Farmacie avem 'Biotehnologie medicală', 'Cosmetologie şi dermofarmacie' şi 'Cercetare ştiinţifică medico-farmaceutică'. Acum au început, din septembrie-octombrie", a menţionat rectorul UMF Târgu Mureş.
Sursa: AGERPRES