Numărul cetăţenilor beneficiari ai terapiilor biologice ar trebui să se dubleze în următorii doi ani, consideră medicul primar de reumatologie, Dr. Florian Berghea.
"E mare nevoie pentru români de terapia biologică, pentru că în momentul de faţă există un număr mare de pacienţi care în mod ştiinţific ar trebui să beneficieze de aceasta. (...)
Eu cred că dublarea numărului de pacienţi care primesc terapie biologică în următorul an sau în următorii doi e minimum minimorum ce ar trebui să se întâmple ca impactul în lumea medicală să se simtă", a declarat Florian Berghea joi, la un eveniment desfăşurat la Spitalul Sf. Maria.
El a informat că preţul acestor terapii poate fi şi de 50 de ori mai mare decât cel al produselor non-biologice, dar şi că eficacitatea lor e pe măsură.
"Ştiu că, din dosarele care au fost depuse pentru rambursare acum, undeva în jur de 80% au primit undă verde pentru a fi rambursate, ceea ce a creat un pic stare de panică, deoarece e greu să se facă faţă la atâtea cereri, dar solicitările sunt îndreptăţite", a răspuns Berghea, întrebat de jurnalişti câte dintre terapiile biologice sunt decontate.
Specialistul a menţionat că, în principiu, sunt suficienţi medici în acest domeniu şi că există experienţă pentru terapia biologică.
"În momentul de faţă suntem într-un blocaj, există un număr mare de produse biologice care au fost dezvoltate de companiile farmaceutice, tehnica e din ce în ce mai accesibilă, nefiind accesibilă totuşi tuturor. Aceste produse biologice îşi caută piaţa, au un receptor în mulţi pacienţi din România. Pacienţii au un timp diferit în care pot să aştepte, vorbim în special despre pacienţii oncologici care nu au răgaz să aştepte. (...) Pe de altă parte, la nivelul ministerului s-a creat o atmosferă prielnică evaluărilor economice şi s-a spus: 'haideţi să încercăm odată pentru totdeauna să vedem economic care dintre aceste produse pe care dumneavoastră le propuneţi pentru rambursare ar trebui rambursate şi care nu'", a semnalat medicul.
El a adăugat că terapiile biologice se folosesc cel mai intens pentru cancer, reumatologie, hematologie şi endocrinologie.
Sursa: AGERPRES