Asociaţia "Noi şi Ceilalţi", în colaborare cu Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA), doreşte crearea unui nucleu de acţiune rapidă pentru situaţiile în care sunt încălcate drepturile persoanelor seropozitive.
"Acest grup are rolul de a rezolva într-un timp cât mai scurt o problemă de ordin medical - ca pacientul care face sesizarea să nu mai sufere plimbări, amânări.
Nouă ni se aduc la cunoştinţă sesizări, pentru diferite aspecte - fie că nu i s-a acordat o terapie, fie că terapia nu i s-a dat că nu i s-a eliberat o adeverinţă de asigurat - sunt mai multe motive pentru care o persoană poate să sesizeze un ONG", a declarat joi Cristian Roşu, preşedintele asociaţiei "Noi şi Ceilalţi", în cadrul dezbaterii cu tema "HIV/SIDA, o problemă a comunităţii", ce a marcat Ziua Mondială SIDA.
Cristian Roşu a precizat că acest grup a fost gândit ca un nucleu la nivelul instituţiilor statului, dând exemplul Bucureştiului, unde există şase Direcţii de Protecţie Socială pentru fiecare dintre cele şase sectoare, plus Direcţia Generală de Protecţie Socială a Primăriei Municipiului Bucureşti.
"Este un caz fericit când se apelează la noi, dacă se adresează instituţiilor statului întâmpină birocraţia şi va primi un răspuns după 3-4-5 luni, când cazul poate este rezolvat. Avem un telefon al pacientului, care se poate apela gratuit, noi ca organizaţie facem parte şi din Coaliţia Organizaţiilor de Pacienţi cu Afecţiuni Cronice (COPAC), care a pus la dispoziţie un TELVERDE, unde pacienţii cu diferite patologii sau afecţiuni cer informaţii şi sunt lămuriţi", a mai spus preşedintele asociaţiei "Noi şi Ceilalţi".
Acest nucleu ar trebui să fie format din minim trei persoane resursă în domeniul HIV/SIDA la nivelul judeţului, care se vor reuni în situaţiile de încălcări de drepturi, acţionând pentru rezolvarea acestora.
O altă problemă abordată în cadrul discuţiilor a fost aceea a copiilor care sunt născuţi din mame seropozitive şi sunt abandonaţi în spital - greutatea identificării unor soluţii pentru a fi scoşi din spital şi îngrijiţi într-un mediu cât mai aproape de cel familial.
"Ei sunt nişte copii absolut normali, care au o problemă de sănătate, trebuie să fie îngrijiţi normal şi, din punctul nostru de vedere, ar trebui să poată fi găzduiţi şi plasaţi în orice centru de plasament sau în orice instituţie care răspunde de copiii orfani, dar se pare că sistemul de protecţie socială încă are nişte limite în a primi copii care au o anumită boală", a declarat joi directorul executiv al UNOPA, Iulian Petre.
El a adăugat că este o discriminare la care sunt supuşi aceşti copii, iar instituţiile statului evită să îşi asume responsabilitatea.
"E o discriminare care se face, motivându-se prin lipsa de competenţe în a îngriji astfel de copii, ei nu au nevoie de îngrijiri speciale, trebuie într-adevăr să îşi urmeze tratamentul, să meargă mai des la spital, dar nu sunt un pericol nici pentru ceilalţi copii, nici pentru personalul de îngrijire - aceşti copii, dacă sunt îngrijiţi bine, evoluează ca orice copil aflat într-o familie sau într-un centru de tip rezidenţial de calitate, trebuie să meargă la şcoală, să se integreze social şi profesional în viaţa publică", a mai spus Iulian Petre.
El a precizat că există doar două centre în toată ţara care se ocupă de aceşti copii, cel al fundaţiei "Bambini in Emergenza" în Singureni - jud. Giurgiu, şi "Casa Speranţa" al fundaţiei MGH din oraşul Constanţa - care sunt foarte potrivite pentru copii, însă statul trebuie să-şi asume responsabilitatea şi să plătească pentru serviciile oferite acestor copii.
Dezbaterea a fost organizată în cadrul proiectului "In My SHOES" derulat de UNOPA în parteneriat cu Asociaţia UNTEATRU, proiect co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă.
Proiectul are ca obiectiv general creşterea premiselor de integrare socială pentru persoanele seropozitive din România, dezbaterea dorindu-se o contribuţie la dezvoltarea unei reţele funcţionale de instituţii şi ONG-uri care colaborează pentru promovarea şi apărarea drepturilor persoanelor seropozitive.
Sursa: AGERPRES