Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a declarat joi că România, precum şi alte state, trebuie să-şi întărească mecanismele de monitorizare a alimentaţiei, pentru a reduce riscul de apariţie a zoonozelor, boli comune animalelor şi oamenilor, care le-ar afecta securitatea şi stabilitatea.
Afirmaţia sa a fost făcută în contextul în care joi, la Palatului Parlamentului, experţi în agricultură, sănătate şi alimentaţie din 24 de ţări membre NATO discută despre riscul impus de zoonoze.
"Este un seminar al grupului mixt pentru sănătate, agricultură şi alimentaţie din cadrul NATO, pe partea civilă. Participă 24 de ţări la acest seminar, inclusiv SUA şi alte ţări membre NATO, dar şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii sau Organizaţia pentru Sănătatea Animalelor. Se discută despre problema majoră medicală, dar care implică şi lumea agriculturii şi a animalelor şi acestea sunt zoonozele şi riscul pe care îl impun zoonozele din punct de vedere al securităţii şi al stabilităţii în ţările care pot fi afectate cu probleme majore", a precizat Arafat, la Palatul Parlamentului.
El a explicat că zoonozele sunt bolile care se transmit de la animal la om, subliniind că un exemplu în acest sens este boala vacii nebune, el menţionând şi impactul acestei infecţii contagioase calculat în miliarde de lire sterline asupra Marii Britanii.
"Se monitorizează alimentaţia, mâncarea pe care o mâncăm în fiecare zi, aşa descoperim ceva care nu este în ordine. Şi nu numai în România, dar şi ţările care au astfel de mecanisme şi care sunt conştiente de astfel de probleme fac o monitorizare continuă şi foarte atentă asupra a ceea ce mănâncă oamenii, pentru a preveni astfel de probleme", a arătat Raed Arafat.
Secretarul de stat a subliniat că România nu trebuie să aştepte să apară astfel de probleme ca să ia măsuri.
"În cadrul acestor grupuri de lucru se iau în calcul toate ipotezele, toate posibilităţile şi lumea discută şi se pregăteşte pentru ele. Normal că astfel de probleme au apărut, au apărut într-un loc, mai apar într-un altul, apar în zone limitate, nu cu impact major. Ca grup de experţi al NATO avem obligaţia să analizăm, să vedem ce poate să se întâmple şi să recomandăm soluţiile pentru NATO. Aici sunt comasaţi experţi pe partea de agricultură, pe partea de sănătate şi pe partea de alimentaţie, iar rolul lor va fi să discute şi să vină cu propuneri", a adăugat secretarul de stat.
Întrebat care sunt pericolele care pândesc România, el a spus că, la momentul actual, pericolele care pândesc România sunt pericolele care pândesc orice ţară.
"Adică să apară probeleme care se transmit omului, care îi afectează sănătatea şi atunci aceste probleme pot să aibă impact asupra mai multor ţări. Cu cât ţara este mai săracă şi cu probleme din punct de vedere economic, cu atât impactul este major şi poate să ducă la destabilizarea ţării respective. În astfel de întâlniri se vine cu propuneri, cu soluţii, cu o viziune de viitor de către experţii în domeniu", a arătat secretarul de stat.
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, secretarul de stat Raed Arafat şi secretarul de stat pentru afaceri strategice, Bogdan Aurescu, au participat la deschiderea seminarului "Grupul NATO întrunit cu experţi în sănătate, alimentaţie şi agricultură", care se desfăşoară la Palatul Parlamentului.
Sursa: AGERPRES