Pentru a avea rezultate semnificative în prevenirea, tratamentul şi îngrijirea persoanelor consumatoare de droguri injectabile infectate cu HIV, este necesară implementarea unui pachet comprehensiv de servicii de reducere a riscurilor şi consecinţelor negative asociate consumului de droguri, care să fie elaborat în cadrul Ghidului Tehnic al OMS, UNODC şi UNAIDS-2012, susţine Agenţia Naţională Antidrog (ANA).
Astfel, ANA propune ca răspunsul naţional la problematica epidemiei HIV în rândul persoanelor consumatoare de droguri injectabile, să se bazeze pe dezvoltarea şi diversificarea unor servicii.
Acestea să funcţioneze integrat şi care să răspundă cât mai bine nevoilor beneficiarilor prin programe de distribuţie şi schimb de seringi, tratament substitutiv al dependenţei de opiacee şi alte tratamente medicale ale dependenţei, fundamentate pe evidenţe ştiinţifice, consiliere şi testare HIV, terapie antiretrovirală, prevenirea şi tratamentul bolilor cu transmitere sexuală, programe de informare, educare şi comunicare (IEC), ţintite către persoanele consumatoare de droguri injectabile şi partenerii lor sexuali, prevenire, vaccinare, diagnostic şi tratament pentru hepatitele virale, prevenire, diagnostic şi tratament pentru tuberculoză.
Agenţia Naţională Antidrog şi Ministerul Sănătăţii au notificat oficial Centrul European de Monitorizare a Drogurilor şi Dependenţei de Droguri (EMCDDA), precum şi Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) pentru creşterea accentuată a infecţiilor noi cu virusul HIV în rândul consumatorilor de droguri injectabile, mai informează ANA.
Agenţia Naţională Antidrog (ANA) a sesizat încă de la sfârşitul anului 2011 creşterea alarmantă a HIV/SIDA în rândul persoanelor consumatoare de droguri injectabile şi urmare a recomandărilor EMCDDA şi ECDC se va axa pe recomandările de creştere a orientării spre măsurile de prevenire, cum ar fi programele de schimb de seringi şi tratamentul de substituţie, esenţiale în prevenirea noilor cazuri de HIV.
"HIV nu mai este o condamnare la moarte. Au fost făcute progrese extraordinare în domeniul medical, care asigură tratament eficient. Tratamentul va deveni o obişnuinţă în viaţa ta. Când nu va mai fi la fel de eficient, medicul îţi va prescrie o altă schemă terapeutică. Poţi avea o viaţă lungă şi sănătoasă.Poţi trăi cu HIV, atâta vreme cât infecţia este monitorizată, cu încetarea comportamentelor la risc Dacă îţi injectezi droguri, inclusiv substanţe noi cu proprietăţi psihoactive (etnobotanice), foloseşte, de fiecare dată, echipament steril de injectare. Nu utiliza, în comun, obiecte ascuţite sau tăioase. Foloseşte corect prezervativul. Fii atent/ă la contactul direct al pielii rănite sau al mucoasei cu sânge sau alte fluide infectate. Învaţă să ai un comportament responsabil pentru tine şi pentru cei din jurul tău", se mai arată în comunicatul ANA.
Sursa: AGERPRES