Numărul bolnavilor de Parkinson creşte cu 2% în fiecare an, principalele cauze ale intensificării răspândirii bolii fiind creşterea duratei de viaţă a oamenilor, poluarea şi stresul, a declarat preşedintele Asociaţiei de luptă împotriva bolii Parkinson la nivel naţional, Dan Răican.
"În prezent, în România sunt înregistraţi, prin Casa de Asigurări de Sănătate, un număr de 72.000 de bolnavi de Parkinson.
Din păcate, crescând durata de viaţă a oamenilor, numărul bolnavilor de Parkinson a crescut şi el va creşte din ce în ce mai mult, astfel încât în anul 2030 va bate cancerul, iar în anul 2040 va fi cea mai numeroasă boală din lume, ea ajungând la niveluri extrem de mari şi va implica fonduri din ce în ce mai mari pentru ajutorarea acestor bolnavi de Parkinson. În România, numărul bolnavilor de Parkinson creşte cu o medie de 2% pe an. Crescând durata de viaţă a oamenilor, ei vor face mai uşor Parkinson, dar şi din cauza poluării, s-a dovedit că prin pesticidele existente există o promovare a Parkinsonului. Din cauza stresului care omoară celulele, boala se va răspândi din ce în ce mai mult", a spus Dan Răican.
Totodată, acesta a menţionat că se fac în continuare cercetări pentru stoparea evoluţiei acestei boli.
"La ora actuală se studiază un tratament revoluţionar pentru a încerca stoparea acestei evoluţii, oricum există un medicament care opreşte evoluţia bolii Parkinson, cercetările au demonstrat acest lucru. Bolnavul de Parkinson se integrează destul de greu în societate, bolnavul se izolează după aflarea acestei veşti. Încercăm prin diferite programe să sensibilizăm opinia publică şi să demonstrăm că bolnavii de Parkinson sunt oameni obişnuiţi. La vârste din ce în ce mai fragede se constată apariţia bolii", a punctat Dan Răican.
Dan Răican a participat, marţi, la inaugurarea Filialei Oltenia a Asociaţiei de luptă împotriva bolii Parkinson la Târgu-Jiu, în judeţul Gorj fiind diagnosticate cu această maladie 2.100 de persoane.
Boala Parkinson este o boală degenerativă ce survine în urma distrugerii lente şi progresive a neuronilor. Întrucât zona afectată joacă un rol important în controlul mişcărilor, pacienţii prezintă gesturi rigide, sacadate şi incontrolabile, tremor şi instabilitate posturală.
Sursa: AGERPRES