Cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva HIV/ SIDA, sărbătorită pe 1 decembrie, începând din anul 1988, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dolj a demarat în această perioadă o campanie de informare şi educare a populaţiei, mai ales a grupurilor cu risc crescut.
Potrivit purtătorului de cuvânt al DSP Dolj, la 30 septembrie a.c., la nivelul judeţului se aflau în evidenţă activă 288 de cazuri, din care 173 cu infecţie HIV şi 115 cu boală SIDA, iar în cursul primelor nouă luni ale anului au fost înregistrate nouă cazuri noi de infecţie cu HIV.
"Scopul campaniei noastre este de a face cunoscute metodele de prevenţie HIV, tratament, îngrijiri şi suport, reducerea numărului persoanelor infectate cu HIV/SIDA şi informarea şi educarea populaţiei, mai ales a grupurilor cu risc crescut, asupra HIV/SIDA. Obiectivele campaniei constă în creşterea numărului de persoane informate şi educate în legătură cu HIV/SIDA, creşterea numărului de persoane, în special din grupele de risc, care solicită efectuarea unui test de depistare a infectării cu HIV şi creşterea numărului de persoane care adoptă un comportament sănătos în relaţie cu HIV/SIDA", a spus purtătorul de cuvânt al DSP Dolj.
OMS: Două milioane de adolescenţi trăiesc infectaţi cu HIV
Parteneri în realizarea campaniei sunt autorităţile publice locale care au în subordine cabinetele şcolare, asistenţii comunitari, mediatorii sanitari, cabinetele de medicină de familie, Asociaţia pentru Sănătate, Educaţie şi Familie - filiala Craiova, World Vision România, ARAS - filiala Craiova, Crucea Roşie Dolj, Asociaţia "Tinerii luptă împotriva viciilor mileniului III, Asociaţia Europrotector", Societatea Studenţilor Medicinişti din Craiova şi Organizaţia Studenţilor Farmacişti Craiova.
În România, numărul cazurilor cumulative 1985-2012 cu HIV/SIDA a fost de 17.819, numărul pacienţilor în viaţă fiind de 11.189. Numărul celor aflaţi în evidenţa activă HIV şi SIDA este de 9.475.
Sursa: AGERPRES