În cadrul dezbaterii intitulate "Sănătatea femeii", parlamentari, medici, oficiali din cadrul Ministerului Sănătăţii au discutat la Palatul Parlamentului despre găsirea unor soluţii pentru sănătatea femeilor şi pentru prevenirea unor boli care pot marca viaţa acestora.
"Toată societatea trebuie să conlucreze, de la profesioniştii din sănătate, mass-media, ONG-uri, decidenţii din politică pentru a îmbunătăţi prevenţia şi diagnosticul precoce", a spus Ion Luchian, arătând că acele concluzii rezultate din dezbatere vor constitui puncte de plecare în emiterea unor acte legislative care să sprijine sănătatea femeii.
Preşedintele Societăţii Internaţionale de Gender Medicine, prof. Marek Glezerman, a explicat că, în momentul în care se doreşte o schimbare, nu doar în medicină, în orice domeniu, trebuie să se înceapă cu conştientizarea problemei.
"Când vorbim despre sănătatea femeii, aici iniţiativa trebuie să fie atât a Guvernului, a ONG-urilor, cât şi a publicului. Oamenii trebuie să fie conştienţi de faptul că lucrurile pot fi făcute mai bine. Un lucru important este să ne gândim cum pot fi aduşi toţi cei interesaţi la un punct comun, astfel încât să genereze schimbarea", a apreciat prof. Marek Glezerman.
La discuţii a participat şi consilierul economic pe probleme de sănătate de la Ambasada SUA din România, Sucheta Sharma, care a apreciat că există diferenţe biologice şi diferenţe în ceea ce priveşte normele sociale.
"În multe societăţi, fetele şi femeile sunt discriminate datorită relaţiilor inegale dintre bărbaţi şi femei şi de multe ori, din păcate, se ajunge la violenţă sexuală şi emoţională. (...) Este o vorbă care spune că femeile ţin scara către cer şi este adevărat. Femeile reprezintă inima familiei şi a societăţii, de aceea nevoile lor trebuie luate în considerare prin programe speciale, fără asta nu putem să vorbim despre iniţiative de sănătate publică", a spus Sucheta Sharma.
Şi decanul Facultăţii de Medicină Generală UMF "Carol Davila", prof. dr. Doina Pleşca, a pus accentul pe prevenirea bolilor.
"Este foarte important ca din copilărie să putem implementa programe educaţionale care să pună accent pe prevenţie, începând de la modul în care ne educăm copii în a limita violenţa, în a limita abandonul, în a susţine familiile uniparentale reprezentate în mod deosebit de femeie, în a dezvolta nişte programe reale de dezvoltare sexuală la elevi, în a merge mai departe în funcţie de vârste, în a preveni boli cumplite care pot decima în general femeile", a susţinut prof. dr. Doina Pleşca.
Dr. Anci Ionescu, reprezentantul CNAS la dezbatere, a arătat că prevenţia aduce şi beneficii economice.
"Din păcate, noţiunea de prevenţie este totuşi un lucru cu care poporul nostru nu a fost obişnuit. Cred că este rolul factorilor de decizie să putem să aducem în prim plan această prevenţie, pentru că întotdeauna este mai uşor şi din punct de vedere economic, dar şi al calităţii vieţii să previi decât să tratezi", a declarat Anci Ionescu.
La rândul său, preşedintele Fundaţiei Renaşterea pentru Educaţie, Sănătate şi Cultură, Mihaela Geoană, a precizat că organizaţia pe care o conduce se preocupă de informare şi apoi de sprijinirea pacientelor pentru a diagnostica precoce anumite boli.
"În orice societate, sănătatea femeii şi a copilului trebuie să constituie o prioritate şi cred că şi români ar trebui să preia bunele experienţe din alte ţări", a explicat Mihaela Geoană.
Şeful serviciului Politici Publice, Petru Melinte, a transmis mesajul secretarului de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat în care se precizează că ministerul consideră că accesul la tehnologiile noi şi dezvoltarea profesională continuă constituie motorul principal al eficienţei actului medical.
Directorul general al AGERPRES, Alexandru Giboi, a susţinut că problemele de sănătate ale femeilor survin în principal din lipsa unei informări, care duce la un acces dificil la servicii de sănătate.
"Femeile este clar că au nevoi diferite faţă de bărbaţi în ceea ce priveşte sănătatea. Femeile au acces dificil la serviciile medicale în comparaţie cu bărbaţii, la fel şi în ceea ce priveşte protejarea sănătăţii, au acces dificil la educaţie, la venituri mai mari, deşi în ultima vreme se observă o creştere a numărului femeilor în posturi de conducere. Trebuie să fim conştienţi că dacă doamnele noastre sunt sănătoase şi avem grijă crescută faţă de sănătatea lor, avem grijă de fapt de sănătatea viitorului nostru", a subliniat directorul general al AGERPRES.
Sursa: AGERPRES