Raportul naţional privind situaţia drogurilor pe anul 2012, lansat joi de Agenţia Naţională Antidrog (ANA) relevă că rutele de traficare a drogurilor au rămas stabile, fiind folosite aceleaşi reţele de crimă organizată ca în anul precedent.
Heroina continuă să fie traficată pe ruta Afganistan-Pakistan-Iran-Turcia-Grecia-fostele state iugoslave şi statele din Europa de Vest, care reprezintă ruta tradiţională balcanică, având ca destinaţie România, Anglia şi Olanda. România face parte din braţul nordic al rutei balcanice alături de Bulgaria şi Ungaria.
Cocaina provine din Columbia, Bolivia, Peru şi Venezuela şi urmează în general ruta Spania-Franţa-Austria-Ungaria către România sau America de Sud-Africa de Vest şi Centrală-România-către Europa Centrală şi de Vest. Acest tip de drog se regăseşte cu precădere în marile oraşe, precum Bucureşti, Timişoara, Constanţa, fiind un drog cu preţ ridicat de vânzare, de lux pentru majoritatea consumatorilor din România.
Canabisul provine din Spania, Grecia, Bulgaria, Olanda sau Albania, tranzitează Serbia sau Bulgaria, în funcţie de ruta urmată şi intră în România prin Ungaria. Creşterea semnificativă a culturilor de canabis din ţara noastră arată o reorientare a activităţii traficanţilor cu scopul evitării riscurilor determinate de eventuale transporturi internaţionale.
Potrivit raportului, drogurile sintetice au cunoscut o expansiune pe piaţa din România în ultimii doi ani. Aceste substanţe noi cu proprietăţi psihoactive au fost numite "impropriu" etnobotanice sau legale, precizează ANA.
Prezenţa pe piaţa din România a drogurilor sintetice (amfetamine, metamfetamine, ecstasy) a fost determinată şi de libera circulaţie a persoanelor şi bunurilor, dar şi de diferenţele de preţ de pe piaţa din Europa de Vest şi piaţa din România, unde sunt mai mari. În România au existat încercări de înfiinţare a unor laboratoare pentru aceste substanţe sintetice.
În prezent, drogurile sintetice continuă să provină din vestul Europei, îndeosebi din Olanda, iar modalitatea de transport al lor este prin coletărie, prin spaţiul aerian sau terestru, sau folosind maşini personale ale cetăţenilor români care se întorc din Occident.
În anul 2012, organele de aplicare a legii au ridicat circa 794,38 kg de droguri ilegale, 16.528 comprimate, 3,72 litri şi 104 doze droguri. Comparativ cu anul 2011, în 2012 se constată o creştere de aproximativ 60% a cantităţii totale de droguri confiscate. Marijuana continuă să reprezinte cel mai confiscat tip de drog pe teritoriul naţional, cu o pondere de 42,18% (335,085 kg) din cantitatea totală de droguri confiscate, fiind urmată de confiscările de plante de canabis în proporţie de 37,78% (300,08 kg) şi heroină.
Sursa: AGERPRES