Directorul adjunct al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), Antonie Ceauşu a declarat miercuri, în cadrul unei şedinţe la Instituţia Prefectului, că au fost abandonaţi un număr de 23 de nou-născuţi în spitalele din judeţul Vâlcea şi până în prezent.
"Motivele invocate de mamele care decid să-şi părăsească copii în spitale sunt financiare, lipsa spaţiului de locuit şi a condiţiilor de creştere, sarcini nedorite, lipsa de maturitate, incapacitatea de a se descurca, precum şi problemele personale sau emoţionale.
De cele mai multe ori, acestea îşi abandonează copiii în spital fără să lase vreo informaţie privind identitatea sau adresa lor. Dintre cei 23 de copii abandonaţi în spitale, zece au fost plasaţi la asistenţii maternali profesionişti, cinci se află la Serviciul de recuperare al copiilor cu handicap, doi sunt în centrele de plasament în regim de urgenţă, cinci au fost reintegraţi în familia naturală, iar un caz se află în lucru", a afirmat Antonie Ceauşu.
Directorul adjunct al DGASPC Vâlcea a spus că au existat şi femei din alte judeţe care au născut la maternitatea din Râmnic, iar apoi şi-au abandonat copiii.
"Am avut şi mame din judeţele Argeş şi Olt care au venit la Maternitatea Râmnicu Vâlcea, au născut şi şi-au părăsit copiii, însă acest lucru nu este normal. De asemenea, sunt şi cazuri în care mamele sunt minore. Avem chiar două fete din centrele de plasament. Una dintre ele urmează să nască peste o lună", a menţionat Antonie Ceauşu.
Conducerea DGASPC a decis ca în anul 2014, împreună cu Inspectoratul Şcolar, medici de familie, să intensifice programele de informare şi educaţie în şcoli sau în cabinetele de planning.
Sursa: AGERPRES