Consilierul de proprietate industrială Nicolae Mureşan, partener al Cabinetului de Avocatură şi Proprietate industrială 'Andra Muşatescu', a declarat că legislaţia românească aflată în vigoare interzice comercializarea pe internet a medicamentelor de uz uman, iar faptul că o astfel de piaţă funcţionează online este nu numai o ilegalitate, ci şi o ameninţare la adresa sănătăţii oamenilor.
"Am făcut şi vom continua acţiunile împotriva site-urilor care încalcă drepturile de proprietate intelectuală şi a celor care intermediază vânzări de mărfuri contrafăcute, iar Parchetul a răspuns prompt la sesizările noastre, respectivele site-uri fiind definitiv oprite.
Se comercializează cu precădere electronice şi echipamente sportive, similare produselor originale, dar de o calitate inferioară şi, mai ales, fără acordul titularului de drepturi intelectuale. Se comercializează, însă, şi medicamente pentru că, deşi piaţa online de medicamente de uz uman este interzisă în România, ea există, ceea ce este extrem de grav. Nu putem să comparăm, în privinţa efectelor, achiziţionarea unui pantof sau televizor marca X sau Y cu cea a unui medicament contrafăcut', a declarat juristul Nicolae Mureşan.
Referindu-se la activitatea Ministerului Public, procurorul - şef Alexandru Lucian Arjoca din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a arătat că este în curs de elaborare un ghid de investigare a infracţiunilor din domeniul drepturilor de proprietate intelectuală săvârşite pe internet.
"În perioada următoare, dosarele complexe care vor fi preluate de serviciul de coordonare a activităţii Ministerului Public în domeniul drepturilor de proprietate intelectuală vor viza, în principal, acest gen de infracţiuni. Tendinţa procurorilor va fi de a lua măsuri asigurătorii asupra sumelor de bani provenite din asemenea infracţiuni. Mă refer la blocarea de conturi bancare şi, dacă până acum nu s-a prea utilizat acest instrument, în perspectivă de o asemenea manieră se va acţiona', a subliniat Alexandru Lucian Arjoca.
Acesta a adăugat că infracţiunile care vizează încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală sunt, cel mai adesea, însoţite şi de evaziune fiscală, ceea ce va impune o colaborare mult mai strânsă cu Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).
"Ne mai propunem să finalizăm - până în februarie viitor - un ghid privind parteneriatul public-privat în domeniul combaterii contrafacerii de medicamente - un fenomen în plină evoluţie. Sub aspect legislativ, stăm mult mai bine decât statele comunitare în sensul că, la noi, este interzisă cu desăvârşire comercializarea medicamentelor pe internet. Cu toate acestea, multe medicamente de uz uman sunt vândute pe internet', a spus procurorul - şef, care a precizat că supravegherea respectării acelor prevederi legale intră în responsabilitatea Agenţiei Naţionale a Medicamentului.
În încheiere, Alexandru Lucian Arjoca a arătat că la Ministerul Public funcţionează un server spre care sunt redirecţionaţi toţi cei care accesează site-uri pirat sau de vânzare a unor bunuri contrafăcute.
"Anul acesta, au fost primele cazuri în care procurorii au aplicat măsura indisponibilizării unor site-uri care comercializau bunuri contrafăcute. Practic, site-ul a fost blocat, domeniului i s-a retras adresa de internet, încercarea de logare - respinsă, iar user-ul a primit mesajul de avertizare 'site sub investigare'', a explicat Alexandru Lucian Arjoca.
Marţi, Andra Muşatescu Law & Industrial Property Offices a organizat o masă rotundă, cea de-a şasea, sub egida celei mai mari organizaţii internaţionale a mărcilor - International Trademark Association (INTA). Au participat reprezentanţi ai Consiliului Concurenţei, Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci, Autorităţii Naţionale a Vămilor, Ministerului Public şi Poliţiei de Frontieră, precum şi specialişti în proprietate intelectuală.
Sursa: AGERPRES