O propunere de modificare a legii privind regimul armelor şi muniţilor se află în dezbatere la Parlament şi constă în reducerea valabilităţii permisului de port-armă de la 5 la 3 ani, în timp ce deţinătorii legali de arme ar urma să efectueze, la indicaţiile medicilor, controale medicale la intervale mai scurte de timp.
Reprezentanţii Poliţiei susţin iniţiativa şi spun că o înăsprire a legislaţiei este binevenită.
"Aşa cum este legea în prezent, la fiecare reînnoire a valabilităţii permisului de armă, posesorul armei este obligat să facă din nou dovada stării de sănătate şi a stării psihologice.
Dacă demersul nostru va avea scopul scontat, încercăm cu ajutorul Colegiului Medicilor şi al Colegiului Psihologilor să implementăm în actul normativ o prevedere prin care medicul sau psihologul să poată solicita o reevaluare şi între aceste perioade de viză, care sunt destul de mari. Cinci ani este o perioadă în care se pot întâmpla multe cu privire la starea psihică şi la condiţia deţinătorului de armă. Solicitarea poate fi făcută de medicul de familie sau de medicul care detectează o anumită schimbare în starea de sănătate a cetăţeanului respectiv", a declarat pentru AGERPRES comisarul şef Daniel Cosgarea, şef serviciu Direcţia Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din Poliţia Română.
Oamenii legii spun că şi legislaţia actuală este una dintre cele mai restrictive din Europa. Mai mult, poliţiştii dau asigurări că permisul de port-armă nu se acordă oricui, susţinând că au fost situaţii când anumiţi cetăţeni, care prezentau un comportament atipic în societate, s-au trezit cu dosarul respins şi fără autorizaţie.
"Vreau să spun că Poliţia nu acordă aşa... cu largheţe... dreptul de port şi folosire. Dosarul trece prin nişte filtre în care poliţiştii abilitaţi fac toată gama de verificări prevăzute de lege, pentru a vedea dacă viitorul deţinător prezintă un pericol pentru ordinea publică sau dacă la nivelul structurilor de Poliţie există date şi informaţii despre această persoană care să împiedice acordarea dreptului de port şi folosire a armei. (...) Sunt cazuri, şi nu puţine, când comportamentul persoanelor în societate a determinat refuzul autorizării. Un comportament violent, agresiv, constatat de poliţişti ca urmare a unor investigaţii, care conduce la refuzul autorizării motivate de către structura de poliţie. Se coroborează toate datele rezultate atât din verificarea dosarului, cât şi a solicitantului, ca cetăţean", a afirmat Daniel Cosgarea.
Potrivit statisticilor Poliţiei realizate până în luna octombrie, în România sunt 164.000 de deţinători legali de arme şi 214.000 de arme. Din totalul armelor, 117.000 sunt letale, iar 103.000 - neletale.
Mai mult de jumătate din armele deţinute de români sunt folosite pentru desfăşurarea unor activităţi sportive, precum vânătoarea sportivă şi tirul sportiv.