Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu a declarat miercuri că este luată în calcul penru anul viitor, o creştere a nivelului veniturilor personalului din sistemul sanitar, dar etapizat şi în urma unei evaluări.
"Acest lucru va fi stabilit pe baza contractului colectiv de muncă la nivel sectorial. Este atât de importantă semnarea unui asemenea act, pentru că în el, mai departe, vom dezvolta acte normative subsecvente care vor clarifica o serie din aspectele ridicate de dumneavoastră. (...)
Este posibil să facem o creştere de venituri în anul 2014, dar etapizat şi pe măsură ce vom face evaluări privind posibilităţile efective, reale, de majorare a unor venituri", a declarat ministrul Sănătăţii.
Nicolăescu a dat apoi un exemplu concret, pornind de la introducerea, de anul viitor, a "pachetului de bază" de servicii medicale.
Contractul colectiv de muncă la nivel de sector, semnat de MS şi sindicaliştii din Sănătate
"Noi vrem să introducem de la anul pachetul de bază. Introducerea pachetului de bază şi a altor, să spunem, măsuri de reformă ar trebui să aibă ca efect reducerea proporţională cu aceste măsuri a numărului de internări continue în spitale. O internare continuă în spital se decontează între 1.380 de lei şi 1.800 de lei, depinde cum este încadrat acest spital, iar o consultaţie în prespital, medic de familie sau medic de ambulatoriu costă între 10 şi 20 de lei. Faceţi o socoteală ce economie se face de la 1.300-1.800 la 10-20 de lei. Asta înseamnă că pot să fac mult mai multe consultaţii din aceiaşi bani. Sigur că nu o să vină atâţia pacienţi şi acei bani vor rămâne. Aceste economii pe care noi vrem să le evaluăm trimestrial, o parte dintre ele, în trimestrul următor vrem să constituim creştere de venituri pentru personal", a explicat Nicolăescu.
El a subliniat că în trimestrul II din 2014 va fi făcută o primă evaluare a acestei măsuri de reducere a costurilor în sănătate.
"Şi va fi o negociere în baza contractului colectiv de muncă la nivel de sector pe care o să o fac. Şi o să spunem: am făcut economii de 10% şi vom conveni: 75% din economii le putem duce la salarizare, 15% la creşterea nivelului de aprovizionare cu medicamente şi 10 % la materiale sanitare sau la hrană. (...) Deci, în acest mod aş vrea să priviţi ceea am spus: etapizat şi cu evaluare", a adăugat ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.
Sursa: AGERPRES