Consiliera Denisa Cristescu din cadrul DGASPC Giurgiu a declarat că în 2013, în judeţul Giurgiu au fost diagnosticaţi cu autism un număr dublu de copii, faţă de cei diagnosticaţi în anul 2010.
'Numărul copiilor diagnosticaţi cu autism este în creştere în judeţul Giurgiu. Astfel, dacă în anul 2010 Comisia pentru Protecţia Copilului Giurgiu a eliberat certificate de încadrare în grad de handicap pentru un număr de 48 copii diagnosticaţi cu autism, numărul acestora a crescut la 52 în anul 2011 şi la 76 în anul 2012.
Numărul copiilor diagnosticaţi cu autism, aflaţi în evidenţa Compartimentului de Evaluare Complexă pentru copiii cu dizabilităţi din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Giurgiu a ajuns la 93 de la începutul acestui an şi până acum', a declarat marţi, pentru AGERPRES, consiliera Denisa Cristescu din cadrul DGASPC Giurgiu.
Copiii respectivi au fost diagnosticaţi cu autism infantil cu întârziere mentală severă sau autism atipic cu tulburări hiperkinetice. Copiii diagnosticaţi cu autism provin atât din mediul urban, cât şi din mediul rural.
Autismul infantil este o boală psihică complexă, care debutează prin oprirea în dezvoltarea psihică a copilului înainte de vârsta de trei ani. Aceasta se manifestă prin incapacitatea de a folosi limbajul şi comunicarea, tulburări de comportament şi inabilitatea de a dezvolta relaţii sociale.
Primul centru de diagnoză precoce şi intervenţie timpurie în autism, deschis în Capitală
Copiii cu dizabilităţi primesc alocaţie de stat dublă şi o indemnizaţie cuprinsă între 33,5 şi 91 de lei lunar, în funcţie de gradul de handicap. De asemenea, copiii încadraţi în gradul unu de handicap, în funcţie de gradul de întârziere mintală, beneficiază de însoţitor personal, acesta fiind indemnizat de primăria din localitatea de domiciliu.
Sursa: AGERPRES