Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a difuzat luni date conform cărora peste două milioane de adolescenţi trăiesc din întreaga lume trăiesc infectaţi cu virusul imunodeficienţei umane dobândite (HIV), iar majoritatea acestora nu primesc un tratament adecvat.
În contextul apropierii Zilei mondiale de luptă împotriva SIDA, marcată la 1 decembrie, OMS a lansat pentru prima dată un ghid cu recomandări pentru prevenirea infecţiei cu HIV în rândul adolescenţilor şi evitarea transmiterii virusului.
Numărul adolescenţilor infectaţi cu HIV a crescut cu 40% din 2001 până în 2012, perioadă în care s-a ajuns, de la 1,5 milioane de persoane cu vârste între 10 şi 19 ani infectate, la 2,1 milioane, iar numărul deceselor cauzate de HIV în rândul lor aproape s-a triplat, de la 38.000, în 2001, la 107.000, în 2012. Totuşi, în aceeaşi perioadă, numărul persoanelor seropozitive din rândul tinerilor adulţi (între 20 şi 24 de ani) a scăzut cu un sfert, de la 4,4 milioane, în 2001, la 3,3 milioane, în 2012, iar mortalitatea s-a redus cu 34%, de la 73.000 de decese, în 2001, la 48.000, în 2012.
Potrivit OMS, a şaptea parte din noile infecţii cu HIV din întreaga lume se produc în perioada de adolescenţă şi, deseori, persoanele afectate nu îşi cunosc problema.
De exemplu, în Africa Subsahariană, se estimează că numai 10% dintre băieţii cu vârste între 15 ani şi 25 de ani şi 15% dintre fetele de aceeaşi vârstă sunt conştienţi de condiţia lor de seropozitivi.
În această zonă, una dintre cele mai afectate de SIDA, mulţi dintre copiii infectaţi din deceniul trecut sunt astăzi adolescenţi 'care trăiesc schimbările asociate acestei etape cu provocarea adiţională a unei boli cronice', potrivit directorului departamentului SIDA/HIV al OMS, Gottfried Hirnschall.
'Adolescenţii înfruntă presiuni sociale şi emoţionale dificile şi deseori confuze, în timp ce fac trecerea de la copilărie la maturitate, fapt pentru care au nevoie de servicii medicale de prevenire a HIV adaptate situaţiei lor', a precizat directorul.
Potrivit acestuia, adolescenţii au mai puţine şanse de a fi supuşi testelor HIV decât adulţii şi au nevoie de mai mult ajutor pentru protecţia sănătăţii şi pentru respectarea cu stricteţe a unui tratament antiretroviral.
Doar jumătate din persoanele infectate cu HIV la nivel mondial ştiu că sunt bolnave
Dintre adolescenţi, fetele, băieţii care au relaţii sexuale cu alţi bărbaţi, cei care îşi injectează droguri şi victimele exploatării sexuale prezintă cel mai mare risc de a se infecta cu HIV.
'Aceste persoane întâmpină multe bariere, precum legi discriminatorii, inegalitate şi stigmatizare care le împiedică accesul la serviciile medicale de bază pentru detectare, prevenire şi tratare', a spus, la rândul său, şeful programelor HIV al Fondului Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), Craig McClure. 'Dacă nu vom retrage aceste bariere, visul unei generaţii fără SIDA nu se va putea împlini', a adăugat acesta.
OMS şi agenţii ale ONU le-au recomandat guvernelor revizuirea legilor pentru a facilita accesul adolescenţilor la testele HIV fără a mai fi nevoie de consimţământul părinţilor şi le-au sugerat modalităţi de îmbunătăţire a calităţii serviciilor de prevenire şi sprijinire.
Sursa: AGERPRES