Noutati

Asociaţia Producătorilor de Medicamente din România salută decizia CCR privind taxa clawback

on . . Accesări: 3102

380x250 termenul-in-care-distribuitorii-de-medicamente-trebuie-sa-achite-taxa-clawback-prelungit rsAsociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) salută decizia Curţii Constituţionale a României (CCR) de a admite sesizarea de neconstituţionalitate a OUG 77/2011 privind includerea TVA în baza impozabilă la plata taxei clawback şi consideră că este un prim gest de corectitudine faţă de producătorii de medicamente generice care trebuie urmat şi de alte decizii similare.


Potrivit unui comunicat al APMGR remis miercuri AGERPRES, APMGR a atras atenţia în nenumărate rânduri asupra faptului că actuala formă a taxei clawback este incorectă, nesustenabilă şi va duce la distrugerea industriei farmaceutice locale, cu efecte sociale grave - restricţionarea accesului pacienţilor la tratament farmaceutic la preţuri accesibile.
Mai multe companii producătoare de medicamente generice au contestat în instanţă această contribuţie, invocând caracterul neconstituţional al modului în care este definită baza de calcul a taxei clawback: taxa se aplică producătorilor de medicamente, dar se calculează la preţul de raft, care include adaosurile farmaciilor, ale distribuitorilor şi până de curând valoarea TVA.


"Soluţia Curţii Constituţionale este nu numai corectă, ci şi oportună, deoarece vine după un lung şir de demersuri pe care noi le-am făcut cu bună credinţă, dar care nu au fost cu adevărat înţelese de autorităţi. Producătorii de medicamente generice îşi doresc ca mecanismul de calcul al taxei clawback să fie unul corect şi sustenabil. (...) Ne confruntăm cu aceleaşi date eronate transmise de CNAS care diferă semnificativ de volumele de vânzări înregistrate de companii, termenele de decontare depăşesc 300 de zile, în timp ce taxa se achită trimestrial, iar prin folosirea preţului de raft al medicamentelor ca bază de calcul a taxei, producătorii de medicamente generice sunt obligaţi să achite cu până la 30% mai mult", a declarat Dragoş Damian, Preşedintele APMGR.


Companiile membre APMGR susţin următoarele principii în construirea unei taxe clawback sustenabile de către industrie: baza de calcul a taxei trebuie să fie preţul de vânzare al producătorului, nu preţul de raft, consumul real din anul anterior trebuie să fie suma de referinţă folosită la calcularea taxei, iar termenele de plată trebuie să fie corelate cu termenele de decontare (în prezent 300 de zile în farmacii).


De asemenea, companiile producătoare de medicamente doresc o nouă formă a taxei clawback, care să excludă din calcul medicamentele cu preţul de producător sub 30 de lei, în acest fel înlesnind accesul populaţiei la medicamente de bază.
Curtea Constituţională a României (CCR) a anunţat miercuri printr-un comunicat că a admis excepţia de neconstituţionalitate ridicată de SC Labormed Pharma SA, constatând că este neconstituţională sintagma ''care include şi taxa pe valoarea adăugată'' din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului referitoare la taxa clawback. AGERPRES/(AS - Daniel Alexandru Florea)

Sursa: AGERPRES

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!