Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) protestează faţă de campania mediatică de discreditare a medicamentelor generice. ''Prezentarea trunchiată a adevărului şi manipularea bunei-credinţe a opiniei publice nu fac decât să aducă deservicii pacienţilor şi să îi dezinformeze cu privire la drepturile şi posibilităţile lor, să creeze panică şi să comute atenţia de la problemele reale şi grave ale sistemului sanitar'', se precizează
în comunicatul de presă remis Agerpres. Reprezentanţii asociaţiei consideră că problema reală a sistemului de sănătate este finanţarea insuficientă şi lipsa de transparenţă şi predictibilitate.
O cheltuială medie cu medicamentele de 45 de euro per pacient aruncă România în rândul ţărilor din lumea a treia şi periclitează chiar viaţa cetăţenilor săi, susţin reprezentanţii APMGR. Potrivit acestora, micşorarea în continuare a susţinerii financiare din partea statului acordată sănătăţii atrage după sine riscuri structurale majore, care pot conduce la implozia întregului sistem cu consecinţe incalculabile în plan uman şi economic.
Reprezentanţii Asociaţiei susţin că medicamentele generice au fost şi vor rămâne o alternativă viabilă pentru majoritatea claselor terapeutice.
''Există acoperire corespunzătoare cu medicamente generice pentru toate ariile terapeutice, iar încercarea de a panica populaţia din cauza că nu va mai putea să se trateze este falsă'', mai arată sursa citată.
În prezent, medicamentele generice sunt incluse cu succes în protocoalele terapeutice utilizate la nivel internaţional, inclusiv în cazul unor boli cronice grave. Totodată, medicamentele generice au o pondere de aproape 70% din piaţa românească, iar şapte din 10 cutii sunt prescrise din rândul medicamentelor generice, ceea ce demonstrează că medicii şi farmaciştii recunosc efectele terapeutice ale genericelor, spun reprezentanţii APMGR.
În perioada imediat următoare se aşteaptă intrarea în uz a încă cel puţin 15 molecule generice, la preţuri accesibile, care va scădea co-plata pacienţilor. Acolo unde medicamentul original nu are un corespondent generic, se va compensa în continuare medicamentul original.Preţul medicamentelor generice este reglementat în România, ca în majoritatea ţărilor europene, iar acesta este impus de către autorităţi după o formulă de calcul ce nu poate să depăşească 65% din preţul produsului inovator, mai explică APMGR.
În primele şase luni ale anului, dintre cele 96 de molecule ce tratau boli cardiovasculare, 65 de molecule şi combinaţii ale acestora erau generice, spun reprezentanţii asociaţiei.
Companiile care compun APMGR creditează în momentul de faţă sistemul de sănătate din România cu peste 1,5 miliarde de lei şi susţin termene de plata de aproape 300 de zile.