Noutati

A început campania de vaccinare pentru prevenirea cancerului de col uterin

on . . Accesări: 5462

cervarix1.jpgCampania de vaccinare pentru prevenirea cancerului de col uterin a început astăzi, 24 noiembrie. În cadrul programului vor fi vaccinate 110.000 de eleve de clasa a IV-a. Vaccinarea implică injectarea a trei doze de vaccin pe parcursul a şase luni şi şi se va face după acordul prealabil al părinţilor. Infecţia genitală cu virusul papiloma uman, spun medicii, este de vină pentru 99% din cazurile de cancer de col uterin. Virusul se transmite în timpul contactului sexual şi este foarte frecvent. Se estimează că 4 din 5 femei se infectează cu HPV în timpul vieţii. În numeroase cazuri se ajunge la cancer. Potrivit rezultatelor Programului Naţional de Evaluare a Stării de Sănătate a Populaţiei, prezentate de minister, peste 2% dintre persoanele care şi-au făcut analizele prezintă un risc mare de cancer de col uterin.

''ªase femei mor în fiecare zi în România din cauza cancerului de col uterin, iar 3000 de femei sunt diagnosticate în fiecare an cu  această boală. În ultimii 20 de ani România a avut cea mai mare rată de deces din Europa din cauza cancerului de col uterin'', a precizat ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu. Potrivit ministrului, campania de vaccinare pentru prevenirea cancerului de col uterin va viza 110.000 de eleve de clasa a IV-a şi va costa 23 milioane de euro. Vaccinul va fi efectuat în cadrul unităţilor de învăţământ şi va putea fi refuzat de părinţi, doar cu declaraţie scrisă.

"În urma administrării a 30 de milioane de doze de vaccin la femei şi fete peste 9 ani s-a demonstrat că vaccinul împotriva cancerului împotriva de col uterin are un profil de siguranţă foarte bun. Ca şi în cazul altor vaccinuri, reacţiile adverse sunt mici în comparaţie cu beneficiile", a mai precizat Eugen Nicolăescu.

În zilele următoare în şcoli ar trebui să fie organizate şedinţe cu părinţii în cadrul cărora aceştia să primească răspuns la toate întrebările pe care le au despre cancerul de col uterin. Prima doză va fi administrată  în perioada 24 noiembrie - începutul lunii decembrie, urmând ca în luna ianuarie să fie  administrată şi cea de-a doua doză. Ultima etapă a vaccinării va avea loc în luna mai.

Campania, pentru care Guvernul a aprobat fonduri de 23 de milioane de euro, este susţinută de companiile GlaxoSmithKline (GSK) şi Merk Sharp Dohme (MSD), producătorii celor două vaccinuri, Cervarix şi Gardasil. Totuşi, asupra produsului firmei americane MSD – Gardasil – au planat controverse legate de anumite efecte secundare şi decese. Prof.dr. Adrian Streinu Cercel, şeful Comisiei de Vaccinare din MS, a spus că nu există nicio legătură de cauzalitate între acestea şi vaccin.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!