Noutati

Aviz favorabil pentru acordul prezumat la transplant

on . . Accesări: 4195

Comisia pentru drepturile omului din Senat a dat săptămâna trecută aviz favorabil la propunerea legislativă privind introducerea acordului prezumat în cazul transplantului şi prelevării de organe. Medicul Rosana Turcu, coordonator-regional de la Agenţia Naţională de Transplant, a arătat că propunerea vizează alinierea la legislaţia europeană, care prevede acordul prezumat în acest caz. "Orice persoană care nu s-a opus în timpul vieţii la donarea de organe, ţesuturi şi celule devine automat donator după deces. Această înregistrare a opoziţiei faţă de actul donării se poate realiza printr-un simplu telefon sau vizită la medicul de familie, pentru că fiecare om din ţara asta are medic de familie. Atunci când el nu este de acord cu donarea anunţă medicul de familie despre refuzul de a fi donator" - a arătat Rosana Turcu.
 Ea a mai precizat că, în momentul decesului, coordonatorul de transplant contactează medicul de familie şi se interesează dacă a existat o opoziţie din partea potenţialului donator la actul donării. În cazul în care acesta nu este înregistrat ca opunându-se donării, este informată familia, căreia i se comunică faptul că nu a existat nicio opunere din partea decedatului pentru a i se preleva organele. "Dacă familia se opune cu argumente solide donării, atunci nu se prelevează sau dacă familia se opune vehement, de asemenea nu se prelevează. Argumentul solid poate să însemne aderarea la un cult religios care nu e de acord cu donarea sau transplantul ori poate să însemne o discuţie pe care respectiva persoană a avut-o în timpul vieţii în familie sau în cercurile de prieteni, la care au fost prezente mai multe persoane care pot să depună mărturie că respectivul a spus că în cazul în care i se întâmplă ceva şi decedează, nu este de acord cu donarea, dar nu a apucat să înregistreze opoziţia printr-un act oficial" - a explicat medicul.
 Rosana Turcu a mai spus că punctul de vedere al Bisericii Ortodoxe privind introducerea cardului de donator nu se potriveşte cu mentalitatea europeană. "S-a încercat introducerea cardului european în toate ţările UE iar în Comisia de experţi a Consiliului Europei, din care şi România face parte, a fost o opoziţie unanimă faţă de introducerea acestui card. În toate ţările în care funcţionează acordul prezumat, acesta nu este prevăzut într-un registru prin care se acceptă donarea, ci într-un registru al celor care refuză acest act" - a argumentat Turcu. Totodată, reprezentanta ANT a susţinut că introducerea acordului prezumat ar scuti familia decedatului de a lua o decizie într-o stare de şoc sau emoţional. "În legislaţia actuală, familia de gradul întâi trebuie să semneze pentru fiecare organ, ţesut şi celulă în parte care sunt prelevate. Asta înseamnă un impact emoţional deosebit asupra familiei, aflată într-o stare de şoc atunci când află despre decesul rudei" şi pusă în situaţia de a decide dacă este de acord cu donarea de organe - a mai spus Rosana Turcu. /Rompres/

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!