Noutati

31% din români sunt dispuşi ca după deces să le fie prelevate organe pentru transplant

on . . Accesări: 3732

dona.jpgO proporţie de 31% dintre români sunt dispuşi ca după deces să le fie prelevate organe în vederea transplantului, în timp ce 55% dintre cetăţenii UE sunt de acord cu această idee, relevă un Eurobarometru dat publicităţii de Comisia Europeană. Studiul arată că 40% dintre români nu vor ca după deces organele lor să fie transplantate (faţă de 27% media în UE), în timp ce restul nu au oferit un răspuns la această întrebare. Dintre ţările membre UE, proporţia cea mai mare a celor care sunt de acord ca după deces să le fie prelevate organe pentru transplant se înregistrează în Suedia (83%), iar cea mai redusă în Letonia (25%).

În acelaşi timp, trei din patru români (mai exact 73% dintre români) nu cunosc legislaţia naţională privind transplantul de organe umane, doar 18% dintre cetăţenii români ştiind ce spune legea ţării lor în acest domeniu, faţă de 28% media în UE. Eurobarometrul mai arată că 22% dintre români şi 44% din cetăţenii europeni au discutat în familie cel puţin o dată despre transplantul de organe, iar în cazul a trei din patru români (76%) şi aproape 6 din zece cetăţeni UE (mai precis 59%) astfel de discuţii nu au avut loc.

Un alt studiu Eurobarometru, referitor la donarea şi transfuziile de sânge, indică faptul că 32% din români au donat sânge cel puţin o dată, faţă de 37% proporţia medie a acestui indicator în UE. Cel mai ridicat nivel al acestui indicator se înregistrează în Austria (66%), iar cel mai scăzut în Portugalia (22%).

De asemenea, 38% dintre români sunt de părere că transfuziile de sânge sunt mai sigure decât în urmă cu 10 ani, opinie împărtăşită la nivelul UE de 57% din cetăţenii europeni./Agerpres/

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!