Noutati

Timiş - judeţul cel mai lovit de cancer, din vestul ţării, după accidentul de la Cernobîl

on . . Accesări: 5627

Cele mai multe cazuri de cancer din vestul ţării se înregistrează în judeţul Timiş, incidenţa acestora crescând foarte mult după accidentul nuclear de la Cernobîl, informează corespondentul Rompres. ªeful Secţiei de Radioterapie a Spitalului Municipal Timişoara, dr. Sorin Dema, a declarat că numărul bolnavilor de cancer creşte anual. Astfel, dacă în 2000 în evidenţele spitalului erau 700 de bolnavi, în prezent, numărul lor depăşeşte 1.200, dar aceştia sunt doar cei care vin la cobaltoterapie, numărul total al celor afectaţi oncologic trecând de 10.000.
 La rândul său, endocrinologul prof. dr. Grigore Lungu a declarat că îmbolnăvirile de cancer au explodat imediat după accidentul de la Cernobîl.
 "Brusc, la câteva luni după tragedia de la Cernobîl, secţia de Endocrinologie care, de la înfiinţare era aproape goală, s-a aglomerat în aşa măsură încât am fost obligaţi să amenajăm canapele suplimentare în saloane, pe holurile secţiei noastre, dar şi la Neurologie şi în camera de gardă a medicilor. A fost dramatic. Nu ştiam ce se întâmplă, dar bănuiam că de vină este Cernobîlul. Cei mai mulţi erau tineri cu cancere ale tiroidei, paratiroidei, suprarenalelor şi hipofizei", a relatat dr. Lungu.
 Potrivit endocrinologilor, cea mai mare greşeală a fost administrarea picăturii de iod, mai ales tinerilor, imediat după accidentul nuclear. Iodul este un element chimic care se radioactivează repede şi se depozitează în tiroidă, lucru care explică explozia cancerului tiroidian post-Cernobîl. 
 Simultan, s-a constatat o creştere bruscă a cazurilor de cancer pulmonar, de sânge şi, ulterior, a celor genitale şi ale ficatului.
 
Totodată, au apărut malformaţii la nou-născuţi, pediatrii şi geneticienii timişoreni confruntându-se cu un număr nemaiîntâlnit de astfel de situaţii, în ultimii ani. (Rompres)

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!