Noutati

2007 - cel mai bun an pentru transplant

on . . Accesări: 5125

Anul 2007 a fost cel mai bun an pentru transplant, a declarat prof. dr. Irinel Popescu, preşedintele Consiliului ªtiinţific al Agenţiei Naţionale de Transplant. El a menţionat că au fost realizate 34 de transplanturi cu organe prelevate de la persoane aflate în moarte cerebrală, ceea ce reprezintă o creştere cu 50 % faţă de anul trecut. În acest an au fost făcute 31 de transplanturi hepatice, pe lista de aşteptare fiind aproximativ 200 de persoane. După zece ani de pionierat, acum se poate vorbi de un program consolidat în domeniul transplantului, a afirmat prof. dr. Irinel Popescu. El a adăugat că se poate vorbi de o organizare completă, odată cu înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Transplant. În România, se abordează transplantul de ficat, rinichi, cord, pancreas.
 "La o populaţie de aproximativ 21 de milioane de locuitori, asta înseamnă peste un donator la un milion, cifră modestă, comparativ cu alte ţări europene", a ţinut să precizeze realizatorul primului transplant hepatic din România. Se are în vedere organizarea Registrului Naţional de Transplant, dar şi legislaţia privind consimţământul prezumat, pentru donarea de organe. Au fost organizate noi centre de transplant, cum ar fi cele de la Braşov şi Craiova.
 Dr. Victor Zota a subliniat că România se numără printre puţinele ţări care abordează aproape toate tipurile de transplant, mai puţin de plămâni. De la anul, se va încerca şi transplantul de mână, precum şi dezvoltarea anumitor proceduri de celule stem. El a făcut referire la finanţarea prin programul PHARE, care va permite organizarea a patru bănci de ţesuturi pentru transplantul tisular. Agenţia Naţională de Transplant îşi propune să crească numărul de donatori cu 30 % şi creşterea fondurilor, a subliniat dr. Zota. Prof. dr. Radu Deac, directorul Clinicii de Transplant de cord Târgu Mureş, a spus că în România au fost efectuate aproximativ 40 de transplanturi de cord, din care 22 la Târgu Mureş. Specialistul a subliniat că anul 2007 a fost un foarte bun an pentru transplant, atât ca număr de donatori, cât şi ca finanţare. Prof. dr. Mihai Lucan, şeful Institutului de Transplant Cluj-Napoca, a apreciat că transplantul s-a făcut pentru oameni, pentru ca aceştia să trăiască. Totodată, s-a pronunţat, la fel ca profesorul Irinel Popescu, pentru alcătuirea Registrului Naţional de Transplant, prin care să se asigure monitorizarea continuă a activităţii de transplant, precum şi alocarea grefoanelor umane după reguli stabilite. /Rompres/

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!