Noutati

Campanie în metroul bucureştean de Ziua Mondială a Donatorului de Sânge

on . . Accesări: 2051

1401 rsIdeea că în întreaga lume milioane de oameni le datorează viaţa unor persoane pe care nu le-au întâlnit niciodată stă la baza unei campanii care se desfăşoară în Capitală până pe 17 iunie.

Cei care călătoresc cu metroul bucureştean în această săptămână vor putea vedea în dreptul scaunelor de pe peroane, în staţiile Unirii 1, Unirii 2, Universitate, Victoriei 1, Victoriei 2, legături sub forma unor 'tuburi de transfuzie'. Astfel, între persoane care nu se cunosc se creează pentru câteva minute legături deosebite: oricare dintre ei ar putea deveni, la nevoie, donator pentru celălalt.

Campania, care are ca mesaj 'Nu ştii cine ţi-ar putea salva viaţa', este susţinută cu prilejul Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge, 14 iunie, de Reţeaua Regina Maria, care îşi propune să arate cât de valoros este gestul de a dona sânge şi să încurajeze în acest fel donarea voluntară de sânge.

"Din nefericire, România este pe penultimul loc în Europa în ceea ce priveşte donarea de sânge. Doar 1,7% dintre români donează sânge, iar de cele mai multe ori pacientul depinde de sângele donat de familie sau prieteni. Practic, viaţa oricăruia dintre noi poate depinde la un moment dat de donaţia de sânge din partea unui necunoscut. Am decis să susţinem activ Ziua Mondială a Donatorului de Sânge încurajând cât mai mulţi oameni să doneze. Este un gest simplu, dar are puterea de a salva vieţi', a declarat Cristiana Vago, marketing & PR manager al reţelei Regina Maria, potrivit unui comunicat emis miercuri.

Dr. Doina Goşa: Milităm pentru donarea benevolă de sânge.

La rândul său Viorel Holovaci, art director la agenţia de publicitate căreia îi aparţine ideea campaniei, a arătat cum s-a născut aceasta: "Ideea acestei campanii ne-a venit după ce am aflat cât de puţini oameni donează şi am conştientizat că vieţile noastre stau, de multe ori, în mâinile unor necunoscuţi. Prinşi în aglomeraţia zilnică de la metrou, ne-am imaginat cum ar fi dacă omul de pe scaunul din faţa noastră ar fi cel de care depinde viaţa noastră. Dacă ar fi să ne luăm după statistici, aproape toate scaunele din partea cealaltă ar fi goale. Aşadar am gândit o execuţie simplă, dar puternică, care să tragă un semnal de alarmă asupra faptului că oricare dintre noi am putea fi salvaţi sau am putea să salvăm, la rândul nostru, un necunoscut".

În România se înregistrează un deficit major de sânge, donatorii asigurând doar 65% din totalul necesar. Proporţia de 1,7% a populaţiei care donează sânge este mult mai mică decât cea înregistrată în alte state - 10% în Danemarca, 9% în Anglia, 8% în Olanda, 6% în Germania sau 4% în Ungaria.

Românii care vor să doneze sânge pot găsi lista cu centrele de transfuzie la linkul: http://doneazasange.ro/unde-pot-dona-sange/.

Sursa: AGERPRES

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!