Noutati

Banca de sânge placentar funcţionează la Cluj

on . . Accesări: 4590

eprub-cel-stem.jpgPrima bancă publică de sânge placentar din ţara noastră, cu acces gratuit pentru toţi cetăţenii români, funcţionează, din această săptămână, la Cluj. Sângele placentar se recoltează la naştere, din cordonul ombilical, şi conţine celule stem, folosite în special în cazuri de leucemie. În Europa, sângele placentar se poate stoca în sistem de bancă privată, ceea ce înseamnă că la el are acces doar familia donatorului care plăteşte pentru păstrarea acestuia, sau în sistem de bancă publică, unde sângele donat este pentru uz public.

Femeile care vor să depoziteze celulele stem în banca privată, trebuie să plătească peste 3.200 de lei pentru recoltare şi procesare, la care se adaugă o taxă de peste 17 euro, pentru întreţinerea celulelor în banca privată. Avantajul existenţei unei astfel de bănci în România este reprezentat de accesul la grefa de transplant gratuit şi imediat, lucru care măreşte capacitatea de a lupta mai eficient contra bolilor.

În momentul de faţă, o femeie care naşte are trei opţiuni cu privire la sângele placentar: să păstreze unităţile de sânge, contra cost, să le doneze sau să refuze donarea, caz în care sângele placentar va fi aruncat la naştere, împreună cu placenta.

În luna iulie 2008, a fost inaugurată, tot la Cluj, prima bancă privată de sânge placentar, înfiinţată de Cord Blood Center România şi Fundaţia Eurocord România. Banca publică deschisă luna aceasta a fost înfiinţată de Fundaţia Eurocord România, datorită campaniei de redirecţionare a 2% din impozitul pe venit.

O nouă bancă privată de sânge placentar va fi deschisă, la începutul anului 2009, în Bucureşti. Investiţia iniţială este estimată la 800.000 de euro.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!