Noutati

Bancă de celule şi ţesuturi, la Târgu Mureş

on . . Accesări: 3990

Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Mureş, dr. Ovidiu Butuc, a anunţat, într-o conferinţă de presă, că la Târgu Mureş urmează să se înfiinţeze o bancă de celule şi ţesuturi pentru transplant, finanţată de Banca Mondială. Butuc a spus că speră ca până la toamnă banca de celule şi ţesuturi pentru transplant să fie funcţională şi să poată furniza ţesuturi celor care au nevoie de ele iar la Târgu Mureş, până în decembrie 2008, să poată fi efectuat primul transplant hepatic sau renal. "Am avut două întâlniri. Un expert al Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT) a venit, ca antemergător pentru un expert de la Banca Mondială, să vadă câteva locuri pe care noi le propunem în vederea creării unei bănci de celule şi ţesuturi. Cu ocazia aceasta ne-a adus şi toată documentaţia necesară referitoare la ceea ce înseamnă transplant" - a declarat Ovidiu Butuc.
 El a arătat că documentaţia este foarte complexă şi că, într-o lună, la Târgu Mureş urmează să sosească expertul Băncii Mondiale care să vadă locurile identificate de autorităţile mureşene pentru banca de ţesuturi. "Din câte am înţeles de la ANT, se pare că vor fi patru centre, Bucureşti, Timişoara, Târgu Mureş şi Iaşi. Din ceea ce a văzut expertul - mai avea de văzut Iaşiul - spaţiile noastre erau cele mai potrivite. Urmează ca, din cele trei locuri propuse de noi, expertul Băncii Mondiale să aleagă unul. Spaţiile sunt în administrarea noastră şi în proprietatea Consiliului Judeţean" - a precizat Ovidiu Butuc. Managerul a menţionat că există un program de transplant şi că urmează discuţii cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi cu conducerea Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş pentru stabilirea unei echipe.
 "Importanţi nu sunt doar responsabilii de program, sunt şi cei care lucrează în această activitate. Trebuie să facem o selecţie astfel încât să lucreze în această echipă chiar acei oameni care merită şi care pot să facă faţă unor astfel de provocări. Experienţă au foarte mulţi în acest domeniu. Urmează să cerem părerea medicilor care au făcut aşa ceva" - a spus Butuc. El a numit cinci medici mureşeni care au efectuat, în diferite clinici din străinătate, transplanturi de rinichi şi ficat. Butuc a accentuat că Târgu Mureş trebuie să profite de poziţia strategică pe care o ocupă, fiind în centrul ţării, deoarece politica de transplant, pe lângă faptul că este şi salvatoare de vieţi, este şi foarte bine finanţată. /Rompres/

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!