Noutati

Campanie de combatere a efectelor fumatului

on . . Accesări: 3412

O campanie de combatere a efectelor consumului de tutun va fi lansată, în perioada 15 octombrie-20 noiembrie, de Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate (CPSS). Campania, organizată în cadrul proiectului "Combaterea fumatului activ şi pasiv prin creşterea gradului de informare a populaţiei cu privire la legislaţia din domeniu", finanţat prin programul PHARE 2004 - Societatea civilă, se axează pe promovarea legislaţiei româneşti privind prevenirea şi combaterea fumatului. În urma monitorizării modului de implementare a legislaţiei în unităţile de alimentaţie publică, s-a constatat că aceasta nu este corect aplicată. În mai mult de jumătate dintre cele peste 200 de unităţi (restaurante şi baruri) vizitate de reprezentanţii CPSS în Bucureşti, Braşov, Iaşi, Oradea, Constanţa şi Timişoara nu există o delimitare şi o ventilare corespunzătoare a spaţiilor pentru fumători. Dintre cele şase oraşe, Bucureştiul are cel mai mare procent de respectare a legislaţiei, 60%, cel mai puţin fiind respectată în Iaşi, care are un procent de numai 20%. În ceea ce priveşte delimitarea spaţiilor pentru fumat, această prevedere este respectată în proporţie de 78% în Timişoara şi numai de 22% în Bucureşti. Alte abateri de la lege constau în nerespectarea locului pentru nefumători, existând clienţi care fumează în acest spaţiu.
 Studiul realizat în luna mai de CPSS, privind "Cunoştinţele, atitudinile şi practicile populaţiei referitoare la consumul de tutun şi la prevederile legislaţiei din domeniu", relevă că mai mult de jumătate dintre cei chestionaţi consideră că Ministerul Sănătăţii este una dintre instituţiile abilitate prin lege să reglementeze consumul de tutun, precum şi să monitorizeze respectarea şi aplicarea legilor existente, o treime consideră că o altă instituţie abilitată este Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, iar mai mult de un sfert cred că şi Autorităţile de Sănătate Publică fac parte din rândul acestor instituţii.
 În prezent, legislaţia privind prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun din România interzice fumatul în spaţii publice închise. Prin spaţii publice închise se definesc toate spaţiile din instituţiile publice centrale şi locale, instituţii sau unităţi economice, de alimentaţie publică, de turism, comerciale, de învăţământ, medico-sanitare, culturale, de educaţie, sportive, toate mijloacele de transport în comun, autogări, gări şi aeroporturi, de stat şi private.Totodată, legea prevede că "barurile, restaurantele, discotecile şi alte spaţii publice cu destinaţie similară vor delimita şi vor asigura ventilaţia spaţiilor destinate fumătorilor, astfel încât aerul poluat să nu pătrundă în spaţiul pentru nefumători". /Rompres/

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!