Noutati

Bulgarii au caracteristici genetice asemănătoare cu ale turcilor, românilor şi maghiarilor

on . . Accesări: 4059

Bulgarii au caracteristici genetice identice cu ale turcilor, românilor şi maghiarilor, potrivit unui studiu realizat de profesorul bulgar Ivo Kremenski, şeful laboratoarelor de genetică ale institutului "Maicin Dom" din Sofia. Kremenski este şi consultant naţional pe probleme de genetică, informează Monitor. Fiecare al patrulea bulgar de sex masculin este purtătorul unor caracteristici genetice ale unei populaţii care a trăit pe teritoriul Bulgariei acum 7800 de ani, adică înaintea slavilor.
 "Studiul nostru atestă că acum 2000 de ani s-a produs un fenomen de migrare a populaţiei care a dus la formarea a trei mari grupe: slavă, vest-europeană şi est-europeană, din zona Dunării. În ultima grupă intră populaţia actuală din Bulgaria, România, Turcia şi Ungaria. Îndepărtarea noastră de slavi s-a produs pe baza unui flux mare de bulgari care au apărut pe aceste meleaguri", a explicat profesorul Kremenski.
 O echipă de specialişti bulgari pregăteşte un nou studiu prin care se vor oferi informaţii despre originea şi statornicirea femeilor bulgare în zona Dunării. Astfel se va obţine o imagine de ansamblu despre populaţia bulgară, de unde a venit şi când s-a instalat pe aceste meleaguri.
 La sediul "Maicin Dom" au fost inaugurate centrul de medicină moleculară, centrul naţional de genetică şi clinica de studii post-natale. Centrul de medicină moleculară este primul centru de acest gen din regiunea Balcanilor. În acest centru se va păstra Banca ce conţine Baza Naţională de Informaţii Genetice. În momentul de faţă, în această bancă se află peste 5000 de probe de ADN ale bulgarilor, păstrate în frigidere speciale, la minus 80 de grade Celsius. Sub această formă, probele se pot păstra zeci de ani. Studiile care se fac pe acest material genetic pot duce la descoperirea unor factori de risc genetic în familie, în cadrul generaţiilor, riscuri care pot fi eliminate.
 Cercetarea caracteristicilor genetice ale bulgarilor vor fi folosite şi pentru crearea unui model balcanic pentru un cip ADN, care va oferi noi posibilităţi pentru tratamentul genetic. Cipul va fi prelucrat după un proiect care va dura trei ani. În opinia oamenilor de ştiinţă, el va fi mai ieftin decât ceea ce se oferă pe piaţă în momentul de faţă.
 În centrul de genetică se va realiza şi un studiu bulgaro-american prin care se doreşte stabilirea genelor responsabile pentru dependenţa de droguri şi alcool.
 Echipa profesorului Ivo Kremenski conduce un program naţional de profilaxie şi diagnostic al bolilor genetice din Bulgaria. Printre priorităţile programului se află şi realizarea unui nou studiu genetic pentru 20 de boli vindecabile pentru nou-născuţii din întreaga ţară.
 O altă prioritate este extinderea cercetării sângelui prin "screening biochimic" la gravide. Astfel va fi posibil ca să se aprecieze din timp riscul ca nou-născutul să nu dezvolte maladia Down. (Rompres)

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!