Noutati

Alertă din cauza unui parazit care pătrunde pe căile nazale şi ajunge la creier

on . . Accesări: 4638

Autorităţile americane sunt în alertă din cauza unui parazit, cunoscut sub numele ştiinţific de Naegleria Fowleri, şi care a ucis de la începutul anului şase copii. Din 1995 şi până în 2004 au fost înregistrate 23 de victime ale acestui parazit, care provoacă ambiasis cerebral. Experţii cred că responsabilă pentru creşterea numărului de cazuri fatale este schimbarea climei. Potrivit cercetătorilor, acest parazit caută medii calde, deoarece se dezvoltă mai bine în ape dulci şi cu o temperatură moderată, cum ar fi lacurile, bălţile, lacurile termale şi piscinele care conţin prea puţin clor, a declarat pentru Washington Post specialistul Centrului de control şi prevenire a bolilor din SUA, Michael Beach.
 Expertul a adăugat că parazitul se deplasează chiar prin intermediul apei în care trăieşte. Din acest motiv, poate ajunge uşor în organismul uman, mai ales în perioada vacanţelor sau la sfârşit de săptămână. "Pentru ca parazitul să poată ajunge la creier este nevoie ca apa în care trăieşte să ajungă în nări aşa cum se întâmplă, de exemplu, atunci când cineva se aruncă în apă cu capul înainte sau când face scufundări", avertizează Beach. La rândul său, medicul columbian Mario Camacho, specialist în medicina familiei şi expert în paraziţi, spune că acest parazit este de provenienţă exotică şi îi afectează mai mult pe americani deoarece în acest mediu paraziţii tropicali sunt mai agresivi. ”Oamenii de acolo au o imunitate mai redusă. O vacanţă într-o zonă tropicală în care intră în contact cu paraziţii poate avea consecinţe grave pentru aceştia”, spune Camacho.
 Simptomele de ambiasis cerebral, afecţiune aflată în creştere în SUA, sunt dureri de cap inexplicabile, însoţite de febră şi uneori dureri şi rigiditate în zona gâtului, putând fi uşor confundate cu o simplă răceală. Când parazitul ajunge la creier, victima poate suferi de halucinaţii sau modificări de comportament. Mai grav este că în mai puţin de o săptămână pacientul poate să intre în comă şi să moară. Deocamdată nu există un tratament eficient împotriva acestui microorganism. /Rompres/

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!