Doctorul Uwe Puetz, 37 de ani, este medic specialist chirurgie la clinica universitară din Bonn. Reporterul ziarului german Koelnische Rundschau l-a urmărit pe medic în timpul celor 27 de ore de serviciu continuu prestat de el iar rezultatul, înşiruirea orară de mai jos, conturează cât se poate de clar o secvenţă din viaţa unui chirurg într-o clinică germană.
5.50 - Ceasul deşteptător de pe noptiera Dr-ului Puetz , căsătorit şi tată al unei fetiţe, sună. După un duş şi un mic dejun el se îndreaptă către secţia de chirurgie a clinicii universitare din Bonn, de pe Venusberg.
6.50 - Dr. Puetz se schimbă în camera de serviciu şi îmbracă echipamentul de medic, pantaloni albi şi un halat alb peste care atârnă o plachetă cu numele său. În picioare are pantofi de sport.
6.59 - Pasul său este rapid şi uşor. Trecând prin lungi coridoare ajunge la patul bolnavilor pentru vizita de dimineaţă, împreună cu un coleg şi doi asistenţi. Un mic ciocănit la uşă şi Dr. Puetz deschide uşa salonului şi aprinde lumina. Mulţi dintre pacienţi tocmai se trezesc şi îl privesc cu ochi mari. Pline de temeri şi de speranţe, privirile pacienţilor trec de la un doctor la altul. Are loc un schimb de idei legat de prognosticuri, valori sangvine, evoluţii. Se discută metode de tratament pentru viitor.
7.30 - Puetz spune: "În secţia noastră s-a produs acum câteva săptămâni o fisurare a conductei de apă iar din acest motiv cei 28 de pacienţi ai noştri au fost repartizaţi în mai multe saloane". În cercurile interioare ale spitalului astfel de vizite sunt numite în glumă "vizite vânătoreşti". Doctorul va fi nevoit să facă în această zi mai multe zeci de kilometri pe coridoarele care leagă secţiile Guetgemann, Zukschwerdt şi August Bier, numite aşa după foştii medici care au lucrat aici.
7.50 - Discuţii în amfiteatrul mic asupra planului de sarcini. Studenţii medicinişti sunt prezenţi şi ei. Ei încep astfel să deprindă cum arată viaţa de zi cu zi într-o clinică. "Azi avem doar patru în loc de cinci săli de operaţie. Totul se va da înapoi cu ceva timp". Din cauza grevei personalului din sălile de operaţie se operează mai puţin.
8.25 - Schimbare de echipament în faţa sălii de operaţie, la subsol. Peste îmbrăcămintea de culoare albastră Puetz îşi pune şorţul greu de radiologie. Urmează zece minute de spălare a mâinilor.
8.55 - Prima incizie. Un anevrism al arterei abdominale urmează a fi eliminat printr-o nouă metodă. Medicul-şef, doamna Dr. Frauke Verrel şi radiologul Dr. Kai Wilhelm participă şi ei. În timpul operaţiei se efectuează continuu examene radiologice.
11.25 - Ultima copcă. Operaţie reuşită. Un minut mai târziu Dr. Puetz stă deja la computer. Halatul de operaţie nu-l mai are pe el iar mâinile sunt spălate. Masca de operaţie îi atârnă la gât în momentul în care descarcă de pe computer un formular: "Introduc acum datele despre operaţie, sub formă codificată, pentru administraţie. ªi acest lucru trebuie făcut".
11.36 - Beeperul sună: e nevoie de un pat pentru un pacient. Patru minute mai târziu Puetz se luptă din nou cu completarea formularului pe computer. Nu mai reuşeşte să introducă ultimele date din cauza unei defecţiuni şi dă un telefon specialistului pentru a-i se cere sfatul.
11.43 - Puetz schimbă computerul şi petrece alte opt minute cu completarea formularului: cine, când şi cât de mult a operat şi în care sală? Ce s-a făcut cu această ocazie? Mai apoi se duce la bucătăria sălii de operaţie unde ia o cafea şi un Snickers pentru reconfortare. Pe masă se află broşuri informative de la sindicatul Verdi legate de a 39-a zi de grevă a personalului din sălile de operaţie.
12.03 - Dr. Puetz se pregăteşte pentru următoarea operaţie abdominală. Două ore şi jumătate mai târziu începe a treia operaţie.
15.46 - O vezică biliară a fost îndepărtată prin metoda endoscopică. Puetz începe să coasă rana când deodată sună beeperul. Medicul anestezist formează numărul dorit şi ţine telefonul la urechea lui Puetz, ale cărui mâini sunt pline de sânge.
16.28 - Pe drum către ambulatoriu. Serviciul regulat al lui Puetz tocmai s-a terminat la orele 15.00 iar acum începe serviciul de gardă, el fiind responsabil pentru aproximativ 150 de pacienţi, asta până dimineaţa următoare, la orele 7.00. Timp de 20 de minute chirurgul se grăbeşte pe coridoare. Pe când aşteaptă liftul beeperul din buzunar piuie de trei ori. Surorile medicale de la cele cinci saloane în subordine îl caută pentru un sfat.
16.35 - La ambulatoriu. Un coleg împarte dulciuri. Puetz şi un alt medic fac împreună de gardă în aşteptare. Puţin mai târziu ei se întâlnesc în salonul pentru timpul liber (Sozialraum - dreptul muncii german prevede existenţa unui spaţiu destinat angajaţilor pentru pauzele de muncă n.red.): "Eu iau nr. 163, Schlemmerschnitzel (şniţel niam-niam)", planifică Puetz cina de la furnizorul de pizza.
16.46 - Schimbarea turei la saloane. Telefonul sună. Dr. Uwe Puetz se sfătuieşte cu colegii în legătură cu greva de marţi. "Luni are loc adunarea generală în auditoriul de ginecologie", spune el. Drumul la Koeln trebuie organizat. 15 colegi de la secţia de chirurgie pot şi au dreptul să facă grevă. Restul rămân să aibă grijă de bolnavi. Continuu vin alţi şi alţi colegi ca să se intereseze de grevă.
17.09 - Pauza de cafea. Nu are decât cinci minute timp şi apoi fuge la radiologie. Împreună cu radiologul el discută despre ce poate fi cu piciorul cangrenat al unui pacient?
17.26 - Puetz şade împreună cu un coleg în camera de serviciu. Ei fac ceea ce se numeşte "examinarea curbelor" de date şi valori pe fişele bolnavilor. În acest moment vine o alarmă de la ambulatoriu.: "Să comandăm acum cina?", întreabă colegul. Apoi se merge la şef, profesorul Dr. Andreas Hirner, pentru discuţii de pregătire.
19.02 - Puetz fuge prin saloane la paturile bolnavilor. La fiecare cinci minute sună beeperul.
19.55 - Medicii de gardă scot din cuptoarele cu microunde ceva de mâncare. Cupa din plastic expandat din jurul cartofilor prăjiţi ai lui Puetz s-a topit. El mănâncă totuşi cartofii. La asta se adaugă un Cola Light.
20.01 - Beeperul sună: Pauline este la telefon. Fiica Dr-ului Puetz îi povesteşte acestuia despre lucrarea ei la engleză. E singura oară pe ziua de azi când medicul vorbeşte cu fiica sa. "Mâine pui masa de dimineaţă pentru mine şi apoi mai vedem ce vom face", face el deja planul.
20.15 - O vizită la salonul de trezire: pacientul operat la bilă are dureri, după operaţie îi este mai rău. Un sfert de oră mai târziu Puetz vine din nou. Colegii şi infirmierii sunt epuizaţi de tensiune.
21.20 - Puetz este din nou la computer. După 14 ore de serviciu cască pentru prima oară.
22.08 - La ambulatoriu. Puetz execută o puncţie la partea superioară a unui membru inferior care a acumulat lichid. Apoi el face o pauză cu Ice Tee de la un automat de băuturi. "Arăt mai bătrân de cât sunt", spune el despre sine. "După ultima gardă de alaltăieri am fost ieri la saună. ªtiam că altfel nu voi reuşi să merg mai departe"
22.34 - Pacientului cu vezica biliară îi merge mai rău: "S-ar putea ca azi să trebuiască să-l mai deschidem odată". Sfat cu colegii.: "Eu sunt de părere să ne uităm ce este acolo mai degrabă acum decât la ora trei", opinează Puetz. Douăzeci de minute mai târziu ei sună acasă la medicul principal. Acesta se decide pentru operaţie şi vine de acasă înapoi la clinică.
23.03 - Dr Puetz aşteaptă să înceapă operaţia. "Urmează o îmbucătură de revigorare": două iaurturi cu frişcă şi două batoane de ciocolată aduc un plus de energie. El aruncă foarte repede o privire prin ambulatoriu: un ochi rănit este pansat.
23.21 - Puetz cască larg. Este de 16 ore de serviciu. Pacientul cu vezica biliară este dus la sala 33. La schimbarea echipamentului adrenalina medicilor urcă iar la valori mari. Ei sunt acum complet treji.
23.55 - Prima incizie a operaţiei de la miezul nopţii. Atmosfera este tensionată: la ce nivel se scurge sânge în cavitatea abdominală? La ora două fără douăzeci dimineaţa Dr Puetz pune ultima copcă. Operaţia a fost un succes. Medicii îl conduc împreună pe pacient la terapie intensivă.
2.20 - Ora de pat. Puetz are noroc: beeperul nu sună noaptea asta deloc. "A fost neobişnuit de linişte. Altfel, începând cu orele 22.00, ne vin pe aici în mod obişnuit tot felul de accidente"
6.25 - Deşteptătorul sună. Puetz îşi acordă zece minute pentru duş, ras şi spălat pe dinţi. Apoi ia din nou pe el halatul şi cămaşa albastră din ziua anterioară.
7.01 - Vizita de dimineaţă la cele cinci saloane. Vizită la pacientul operat noaptea.
9.20 - "Urmează predarea turei şi apoi mă relaxez. Apoi munca ia sfârşit şi merg acasă". De mâine el este în concediu. Totuşi va merge cu ceilalţi la grevă.
9.49 - Dr Uwe Puetz iese la lumina zilei după 27,5 ore de serviciu continuu.
/Rompres/
5.50 - Ceasul deşteptător de pe noptiera Dr-ului Puetz , căsătorit şi tată al unei fetiţe, sună. După un duş şi un mic dejun el se îndreaptă către secţia de chirurgie a clinicii universitare din Bonn, de pe Venusberg.
6.50 - Dr. Puetz se schimbă în camera de serviciu şi îmbracă echipamentul de medic, pantaloni albi şi un halat alb peste care atârnă o plachetă cu numele său. În picioare are pantofi de sport.
6.59 - Pasul său este rapid şi uşor. Trecând prin lungi coridoare ajunge la patul bolnavilor pentru vizita de dimineaţă, împreună cu un coleg şi doi asistenţi. Un mic ciocănit la uşă şi Dr. Puetz deschide uşa salonului şi aprinde lumina. Mulţi dintre pacienţi tocmai se trezesc şi îl privesc cu ochi mari. Pline de temeri şi de speranţe, privirile pacienţilor trec de la un doctor la altul. Are loc un schimb de idei legat de prognosticuri, valori sangvine, evoluţii. Se discută metode de tratament pentru viitor.
7.30 - Puetz spune: "În secţia noastră s-a produs acum câteva săptămâni o fisurare a conductei de apă iar din acest motiv cei 28 de pacienţi ai noştri au fost repartizaţi în mai multe saloane". În cercurile interioare ale spitalului astfel de vizite sunt numite în glumă "vizite vânătoreşti". Doctorul va fi nevoit să facă în această zi mai multe zeci de kilometri pe coridoarele care leagă secţiile Guetgemann, Zukschwerdt şi August Bier, numite aşa după foştii medici care au lucrat aici.
7.50 - Discuţii în amfiteatrul mic asupra planului de sarcini. Studenţii medicinişti sunt prezenţi şi ei. Ei încep astfel să deprindă cum arată viaţa de zi cu zi într-o clinică. "Azi avem doar patru în loc de cinci săli de operaţie. Totul se va da înapoi cu ceva timp". Din cauza grevei personalului din sălile de operaţie se operează mai puţin.
8.25 - Schimbare de echipament în faţa sălii de operaţie, la subsol. Peste îmbrăcămintea de culoare albastră Puetz îşi pune şorţul greu de radiologie. Urmează zece minute de spălare a mâinilor.
8.55 - Prima incizie. Un anevrism al arterei abdominale urmează a fi eliminat printr-o nouă metodă. Medicul-şef, doamna Dr. Frauke Verrel şi radiologul Dr. Kai Wilhelm participă şi ei. În timpul operaţiei se efectuează continuu examene radiologice.
11.25 - Ultima copcă. Operaţie reuşită. Un minut mai târziu Dr. Puetz stă deja la computer. Halatul de operaţie nu-l mai are pe el iar mâinile sunt spălate. Masca de operaţie îi atârnă la gât în momentul în care descarcă de pe computer un formular: "Introduc acum datele despre operaţie, sub formă codificată, pentru administraţie. ªi acest lucru trebuie făcut".
11.36 - Beeperul sună: e nevoie de un pat pentru un pacient. Patru minute mai târziu Puetz se luptă din nou cu completarea formularului pe computer. Nu mai reuşeşte să introducă ultimele date din cauza unei defecţiuni şi dă un telefon specialistului pentru a-i se cere sfatul.
11.43 - Puetz schimbă computerul şi petrece alte opt minute cu completarea formularului: cine, când şi cât de mult a operat şi în care sală? Ce s-a făcut cu această ocazie? Mai apoi se duce la bucătăria sălii de operaţie unde ia o cafea şi un Snickers pentru reconfortare. Pe masă se află broşuri informative de la sindicatul Verdi legate de a 39-a zi de grevă a personalului din sălile de operaţie.
12.03 - Dr. Puetz se pregăteşte pentru următoarea operaţie abdominală. Două ore şi jumătate mai târziu începe a treia operaţie.
15.46 - O vezică biliară a fost îndepărtată prin metoda endoscopică. Puetz începe să coasă rana când deodată sună beeperul. Medicul anestezist formează numărul dorit şi ţine telefonul la urechea lui Puetz, ale cărui mâini sunt pline de sânge.
16.28 - Pe drum către ambulatoriu. Serviciul regulat al lui Puetz tocmai s-a terminat la orele 15.00 iar acum începe serviciul de gardă, el fiind responsabil pentru aproximativ 150 de pacienţi, asta până dimineaţa următoare, la orele 7.00. Timp de 20 de minute chirurgul se grăbeşte pe coridoare. Pe când aşteaptă liftul beeperul din buzunar piuie de trei ori. Surorile medicale de la cele cinci saloane în subordine îl caută pentru un sfat.
16.35 - La ambulatoriu. Un coleg împarte dulciuri. Puetz şi un alt medic fac împreună de gardă în aşteptare. Puţin mai târziu ei se întâlnesc în salonul pentru timpul liber (Sozialraum - dreptul muncii german prevede existenţa unui spaţiu destinat angajaţilor pentru pauzele de muncă n.red.): "Eu iau nr. 163, Schlemmerschnitzel (şniţel niam-niam)", planifică Puetz cina de la furnizorul de pizza.
16.46 - Schimbarea turei la saloane. Telefonul sună. Dr. Uwe Puetz se sfătuieşte cu colegii în legătură cu greva de marţi. "Luni are loc adunarea generală în auditoriul de ginecologie", spune el. Drumul la Koeln trebuie organizat. 15 colegi de la secţia de chirurgie pot şi au dreptul să facă grevă. Restul rămân să aibă grijă de bolnavi. Continuu vin alţi şi alţi colegi ca să se intereseze de grevă.
17.09 - Pauza de cafea. Nu are decât cinci minute timp şi apoi fuge la radiologie. Împreună cu radiologul el discută despre ce poate fi cu piciorul cangrenat al unui pacient?
17.26 - Puetz şade împreună cu un coleg în camera de serviciu. Ei fac ceea ce se numeşte "examinarea curbelor" de date şi valori pe fişele bolnavilor. În acest moment vine o alarmă de la ambulatoriu.: "Să comandăm acum cina?", întreabă colegul. Apoi se merge la şef, profesorul Dr. Andreas Hirner, pentru discuţii de pregătire.
19.02 - Puetz fuge prin saloane la paturile bolnavilor. La fiecare cinci minute sună beeperul.
19.55 - Medicii de gardă scot din cuptoarele cu microunde ceva de mâncare. Cupa din plastic expandat din jurul cartofilor prăjiţi ai lui Puetz s-a topit. El mănâncă totuşi cartofii. La asta se adaugă un Cola Light.
20.01 - Beeperul sună: Pauline este la telefon. Fiica Dr-ului Puetz îi povesteşte acestuia despre lucrarea ei la engleză. E singura oară pe ziua de azi când medicul vorbeşte cu fiica sa. "Mâine pui masa de dimineaţă pentru mine şi apoi mai vedem ce vom face", face el deja planul.
20.15 - O vizită la salonul de trezire: pacientul operat la bilă are dureri, după operaţie îi este mai rău. Un sfert de oră mai târziu Puetz vine din nou. Colegii şi infirmierii sunt epuizaţi de tensiune.
21.20 - Puetz este din nou la computer. După 14 ore de serviciu cască pentru prima oară.
22.08 - La ambulatoriu. Puetz execută o puncţie la partea superioară a unui membru inferior care a acumulat lichid. Apoi el face o pauză cu Ice Tee de la un automat de băuturi. "Arăt mai bătrân de cât sunt", spune el despre sine. "După ultima gardă de alaltăieri am fost ieri la saună. ªtiam că altfel nu voi reuşi să merg mai departe"
22.34 - Pacientului cu vezica biliară îi merge mai rău: "S-ar putea ca azi să trebuiască să-l mai deschidem odată". Sfat cu colegii.: "Eu sunt de părere să ne uităm ce este acolo mai degrabă acum decât la ora trei", opinează Puetz. Douăzeci de minute mai târziu ei sună acasă la medicul principal. Acesta se decide pentru operaţie şi vine de acasă înapoi la clinică.
23.03 - Dr Puetz aşteaptă să înceapă operaţia. "Urmează o îmbucătură de revigorare": două iaurturi cu frişcă şi două batoane de ciocolată aduc un plus de energie. El aruncă foarte repede o privire prin ambulatoriu: un ochi rănit este pansat.
23.21 - Puetz cască larg. Este de 16 ore de serviciu. Pacientul cu vezica biliară este dus la sala 33. La schimbarea echipamentului adrenalina medicilor urcă iar la valori mari. Ei sunt acum complet treji.
23.55 - Prima incizie a operaţiei de la miezul nopţii. Atmosfera este tensionată: la ce nivel se scurge sânge în cavitatea abdominală? La ora două fără douăzeci dimineaţa Dr Puetz pune ultima copcă. Operaţia a fost un succes. Medicii îl conduc împreună pe pacient la terapie intensivă.
2.20 - Ora de pat. Puetz are noroc: beeperul nu sună noaptea asta deloc. "A fost neobişnuit de linişte. Altfel, începând cu orele 22.00, ne vin pe aici în mod obişnuit tot felul de accidente"
6.25 - Deşteptătorul sună. Puetz îşi acordă zece minute pentru duş, ras şi spălat pe dinţi. Apoi ia din nou pe el halatul şi cămaşa albastră din ziua anterioară.
7.01 - Vizita de dimineaţă la cele cinci saloane. Vizită la pacientul operat noaptea.
9.20 - "Urmează predarea turei şi apoi mă relaxez. Apoi munca ia sfârşit şi merg acasă". De mâine el este în concediu. Totuşi va merge cu ceilalţi la grevă.
9.49 - Dr Uwe Puetz iese la lumina zilei după 27,5 ore de serviciu continuu.
/Rompres/