Un raport al organizaţiei făcut public joi relevă faptul că mortalitatea din cauza bolilor cardiovasculare şi a cancerului a înregistrat o scădere sensibiă între anii 1990 şi 2011 în ţările membre ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).
Acest recul este cel mai clar în cazul ratei mortalităţii ca urmare a unei crize cardiace, care s-a redus în medie cu 40%, şi în cel al deceselor survenite în urma unui accident vascular cerebral, al căror număr s-a înjumătăţit din 1990, consemnează 'Panorama Sănătăţii 2013'.
Şi decesele cauzate de cancer au scăzut în perioada menţionată, cu 15%, în principal datorită reculului semnificativ al mortalităţii din cauza cancerelor de stomac, colon, sân şi uter, în cazul femeilor, respectiv de prostată şi de plămâni, în cazul bărbaţilor.
Totuşi, bolile cardiovasculare, care în 2011 s-au aflat la originea a 33% din totalul deceselor, continuă să fie principala cauză de deces în cele 33 de ţări ale OCDE, urmate de cancer, cu puţin peste 25%.
Situaţia este departe de a fi uniformă între ţările studiate: bolile cardiovasculare duc mai frecvent la deces în ţările Europei Centrale şi de Est, şi mult mai rar în Japonia, Coreea de sud şi Franţa.
În ce priveşte decesele ca urmare a unei crize cardiace, care reprezintă 12% din totalul deceselor în ţările OCDE, cea mai mare scădere s-a înregistrat în Danemarca, Norvegia şi Olanda, unde rata mortalităţii s-a diminuat cu două treimi, mai ales datorită renunţării la fumat şi a progreselor realizate în tratamentul acestor patologii.
Mortalitatea din cauza accidentelor vasculare cerebrale (AVC) - reprezentând 8% din totalul deceselor din OCDE - a evoluat în moduri foarte diferite de la ţară la ţară: dacă în Spania, Estonia, Luxemburg şi Portugalia a scăzut cu două treimi, acest recul a fost mult mai modest în Polonia, Ungaria şi mai ales în Slovacia, unde în 2011 mortalitatea cauzată de AVC - 137 de decese la 100.000 de locuitori - era de trei ori mai ridicată decât în Elveţia sau în Franţa - 41 la 100.000 de locuitori.
În acelaşi timp, rata medie a deceselor provocate de cancer în ţările OCDE a fost de 211 la 100.000 de locuitori, în 2011, numărul lor fiind net mai ridicat în Europa Centrală şi de Est şi Danemarca, în vreme ce în ţări ca Mexic, Brazilia şi Finlanda aceeaşi rată a fost de 180 la 100.000 de locuitori.
Principala cauză de deces în rândul bărbaţilor din OCDE este cancerul pulmonar, reprezentând 23% din totalul deceselor cauzate de cancer. Această proporţie trece însă de 30% în Belgia şi Grecia, mai arată raportul citat.
Pe de altă parte, studiul relevă o răspândire a bolilor cronice, cum este diabetul, de care suferă 85 de milioane de persoane, adică aproape 7% din persoanele cu vârsta între 20 şi 79 de ani din statele membre ale OCDE.
Sursa: AGERPRES