Sâmbătă, 26 octombrie, în cadrul celei de-a III-a Conferinţe "Sănătate prin Alimentaţie" au fost abordate subiecte legate de cultura nutriţională populaţională, actualităţi şi controverse în nutriţie, precum şi relaţia de cauzalitate dintre alimentaţia nesănătoasă şi apariţia diverselor patologii.
Temele au fost centrate atât pe importanţa alimentaţiei sănătoase în păstrarea stării de sănătate, cât şi pe relaţia de cauzalitate dintre alimentaţia nesănătoasă şi anumite afecţiuni, precum: obezitatea, diabetul, bolile cardiovasculare, dislipidemiile, nefropatiile, bolile gastroenterologice şi hepatopatiile.
"Mă bucur că şi de această dată interesul medicilor manifestat pentru această conferinţă a fost unul foarte mare. Conferinţa a avut parte de prezenţa unora dintre cei mai importanţi specialişti, iar diversitatea subiectelor şi modul de abordare al temelor sunt dovada că şi această ediţie a Conferinţei Sănătate prin Alimentaţie a fost un succes", a declarat prof.univ.dr. Nicolae Hâncu, membru de onoare al Academiei Române.
Manifestarea ştiinţifică a debutat cu o prezentare despre aspectele moleculare ale alimentaţiei sănătoase, apoi au urmat dezbateri despre principiile educaţiei nutriţionale populaţionale, nutrigenetică şi nutrigenomică din perspectiva clinicianului.
Sesiunea a II-a a cuprins prezentări şi dezbateri despre locul dietei vegetariene în alimentaţia sănătoasă, iaurt şi sănătate, mit sau realitate, influenţa alimentaţiei asupra nivelului colesterolului plasmatic, despre o altfel de pâine, despre importanţa hidratării la orice vârstă.
Sesiunea a III-a dedicată rolului alimentaţiei sănătoase în diverse patologii a abordat rolul alimentaţiei în diabetul zaharat şi a continuat cu rolul alimentaţiei în bolile cardiovasculare şi rolul alimentaţiei în dislipidemii.
Temele dedicate cauzalităţii alimentaţiei nesănătoase în diverse patologii au continuat şi în cadrul celei de a IV-a sesiuni, unde au avut loc prezentări despre rolul alimentaţiei în obezitate, rolul alimentaţiei în tulburările de comportament alimentar, rolul alimentaţiei în bolile gastroenterologice şi hepatopatii, sesiunea încheindu-se cu o prezentare despre locul îndulcitorilor non-calorigeni în nutriţie.
Statisticile arată că 70% din vizitele medicale sunt cauzate de o alimentaţie nesănătoasă. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, la nivel mondial, 2,8 milioane de persoane mor anual din cauza faptului ca sunt obezi sau supraponderali.
Sursa: AGERPRES