Insuficiența cardiacă este o boală foarte frecventă în țara noastră. Statisticile arată că prevalența insuficienței cardiace este de 4,7% în România, aproape dublă față de restul Europei, unde prevalența insuficienței cardiace ajunge la 2,5%.
În plus, mortalitatea prin insuficiență cardiacă este mai mare decât cea provocată de una dintre cele mai redutabile boli cum este cancerul. Acestea sunt principalele semnale de alarmă ale specialiștilor reuniți la o conferință-eveniment dedicată insuficienței cardiace, organizată joi, 9 mai, la Institutul de Cardiologie și Chirurgie Cardiovasculară „C.C. Iliescu”.
Conferința-eveniment privind insuficiența cardiacă a fost susținută de profesorul doctor Mihai Gheorghiade, unul dintre cei mai reputați specialiști în domeniul cardiologiei din SUA. Profesorul de origine română este autorul a peste 600 de articole în prestigioase publicații științifice internaționale precum JAMA, The Lancet, BMJ. Una dintre prioritățile profesorului doctor Mihai Gheorghiade este îmbunătățirea vieții pacienților spitalizați cu insuficiență cardiacă, pacienți care suferă, în ciuda terapiilor existente, nenumărate internări – fapt inacceptabil.
Nevoi în tratamentul insuficienței cardiace
În cadrul conferinței, prof. dr. Mihai Gheorghiade a semnalat că există lacune în programele de tratament al insuficienţei cardiace care trebuie depăşite. În sens a fost invocată nevoia de a găsi soluţii eficiente pentru a combate costurile din ce în ce mai mari din sistemul de îngrijire a bolnavilor cardiaci. De asemenea, specialistul a făcut referire şi la nevoia de noi scheme de tratament pentru pacienţii în cazul cărora terapiile deja existente nu au dat rezultate, la necesitatea de a identifica pacienţii cu cel mai mare risc de fi spitalizaţi sau, mai grav, cu cel mai mare risc de deces. Totodată, a fost evidenţiată şi nevoia de sisteme extraspitalicești de îngrijire a bolnavilor, în care schemele de tratament să fie aplicate uniform tuturor celor care au nevoie de acestea, dar şi de a identifica şi de a educa generaţiile viitoare de medici cardiologi.
Insuficiența cardiacă, mai ucigașă decât cancerul
La rândul său, profesorul doctor Cezar Macarie, șef secție Cardiologie la Institutul „C.C. Iliescu”, a avertizat că insuficiența cardiacă se poate transforma într-o adevărată bombă demografică din cauza prevalenței crescute a acestei boli în rândul românilor, iar riscul de a face boala crește odată cu vârsta.
„Și în România, și în țările vest-europene, și în America, atenția se concentrează numai asupra așa-numitelor boli de imagine, cum sunt cancerul, HIV, tuberculoza. Aceste boli au însă o prevalență mult mai mică, și uităm, ori ne facem că nu știm, că, de pildă, insuficiența cardiacă are o mortalitate mai mare decât oricare dintre cancere”, a atras atenția prof. dr. Cezar Macarie.
„În ţările din Europa de Est sunt puţine studii de prevalenţă privind insuficiența cardiacă. Noi am făcut un studiu de prevalenţă în anul 2001 şi prevalenţa este aproape dublă decât în Europa, peste 4%, este o prevalenţă foarte mare care are o explicaţie. Noi trăim într-o ţară în care prevalenţa câtorva mari generatori de insuficienţă cardiacă, aşa cum spunea profesorul Gheorghiade, are câteva rădăcini. Una dintre cele mai importante rădăcini este hipertensiunea arterială, care nu este descoperită la timp, nu este tratată la timp şi bine, adică, să fie controlată valoarea tensională. Este evident că într-o ţară în care prevalenţa hipertensiunii arteriale este de peste 40%, la care adăugăm o altă rădăcină, care până acum părea firavă, dar începe să devină importantă şi în România, diabetul zaharat, prevalenţa este mare. În urmă cu câteva decenii diabetul zaharat avea o prevalenţă în România în jur de 1% sau chiar sub această valoare. Acum este în creştere. Dacă mai adăugăm obiceiul urât al fumatului, găsim cel puţin 3 sau 4 cauze importante care ne explică prevalenţa mare a insuficienţei cardiace”, a explicat prof. dr. Macarie.
El a precizat că există și lucruri bune în ceea ce privește îmbunătățirea situației pacienților cu insuficiență cardiacă. Unul dintre cele mai importante programe realizate în România după 1990 este Programul de tratament intervenţional al infarctului de miocard, a amintit prof. dr. Macarie. El a subliniat că la ora actuală infarctul de miocard este tratat la fel ca şi în celelalte ţări europene. Problemele apar însă după externarea bolnavilor. „Cu cât vom avea un sistem extraspitalicesc mai performant, cu atât mai bine se vor simţi bolnavii”, consideră prof. dr. Macarie.
Prof. dr. Cezar Macarie a mai adăugat că România are unul dintre cele mai bune Registre de insuficienţă cardiacă din lume şi programe de educaţie pentru insuficienţă cardiacă, pacienţii sunt mai bine trataţi, dar, cu toate acestea, rata recăderilor, rata mortalităţii intraspitaliceşti şi imediat după externare rămâne încă crescută.
Recomandări
În opinia profesorului Cezar Macarie: „Pentru a îmbunătăți situația pacienților cu insuficiență cardiacă din România este necesar să tratăm corect cauzele bolii, să tratăm eficient sindromul de insuficiență cardiacă în faza acută, să reușim ca, prin modul în care sunt tratați bolnavii în sistemul medical extraspitalicesc, să reducem riscul reinternărilor și al mortalității. Din păcate, la noi, după externare, bolnavii sunt aruncați în necunoscut, fac recăderi ale bolii și ajung din nou la spital. Astfel , toate eforturile și cheltuielile cu tratamentul spitalicesc sunt irosite. Costurile cele mai mari ale tratamentului destinat sindromului de insuficiență cardiacă sunt legate de spitalizare. Cu cât vom avea un sistem extraspitalicesc mai performant, în care bolnavul odată recuperat în spital va putea să fie controlat prin supraveghere și aplicarea tratamentului indicat, cu atât mai bună va fi situația pacienților cu insuficiență cardiacă”.
Pentru a preveni insuficiența cardiacă în rândul populației este important să îmbătrânim sănătoși, fără hipertensiune arterială sau cu valori ale tensiunii ținute sub control, fără diabet sau să-l tratăm corect, fără boli coronariene sau să fie tratate corect.
Insuficiența cardiacă, o boală complexă
Dr. Ovidiu Chioncel de la Institutul „C.C. Iliescu” a evidențiat de asemenea că insuficiența cardiacă este o boală frecventă, care însumează un complex de boli. El a subliniat că mortalitatea prin insuficiență cardiacă este mare. Se estimează că 7,7% dintre pacienți mor din cauza insuficienței cardiace. Referitor la cazurile noi, dr. Chioncel a menționat că apar 3-4 la mie. „Insuficiența cardiacă este o boală complicată evident în primul rând pentru bolnavi, iar în al doilea rând pentru sistemele de sănătate, întrucât cheltuielile legate de diagnosticul și tratamentul insuficienței cardiace sunt foarte mari. Insuficiența cardiacă este o boală complicată și pentru aparținătorii pacienților. De multe ori, aparținătorii trebuie să știe cel puțin la fel de mult cât și pacientul cu insuficiență cardiacă despre cât de mult el poate face efort, cât de mult el poate să mănânce, ce are voie să mănânce, câte lichide trebuie să bea, care este regimul de sare, când trebuie să-și ia tratamentul etc. Atât pacientul cu insuficiență cardiacă, dar și aparținătorii acestuia trebuie să știe toate aceste lucruri”, a explicat dr. Ovidiu Chioncel.
Insuficiența cardiacă, pe lângă mortalitatea ridicată, are o rată mare de reducere a calității vieții. Pacienții cu insuficiență cardiacă au un grad mai mic sau mai mare de handicap: se mișcă greu, au picioarele umflate, respiră greu, au nevoie de cineva în permanență în spatele lor, de cineva care să le înțeleagă boala, care de cele mai multe ori este un membru al familiei. „În jurul fiecărui pacient cu insuficiență cardiacă sunt ancorați alți 2-3 oameni, fie personal medical, fie aparținători, ceea ce constituie o mare povară pentru societate”, remarcă dr. Chioncel.
În opinia medicului, insuficiența cardiacă rămâne totuși o boală ignorată. Astfel, 9 din 10 pacienții nu știu că suferă de insuficiență cardiacă. De aceea, dr Chioncel insistă asupra faptului ca oamenii să conștientizeze insuficiența cardiacă drept este o boală foarte severă și frecventă.
Acces redus la tratament intervențional
Referitor la datele epidemiologice privind insuficiența cardiacă, dr. Chioncel a subliniat că „suntem singura țară din Europa de Est care are un registru național al insuficienței cardiace. Știm câți pacienți avem, câți pacienți se internează, câți pacienți mor, câți pacienți au forme clinice, avem anchete epidemiologice”.
Pacienții români au acces la aceleași tratamente farmacologice ca și cei din vestul Europei sau SUA. „Ceea ce este extrem de rău pentru România este accesul pacienților la tratament intervențional (coronarografie, stent, electrostimulator). Raportul dintre România și o țară vest-europeană este de 1 la 19. Adică, doar un pacient român din 100 beneficiază de tratament intervențional, comparativ cu 19 din 100 în Europa”, a punctat dr. Ovidiu Chioncel.