O echipă de cercetători americani a publicat marţi cele mai detaliate imagini ale creierului uman obţinute până în prezent, în cadrul unui proiect internaţional de cercetare care vizează înţelegerea felului în care structurile cerebrale determină personalitatea sau diferitele talente, conform AFP.
Acest proiect ce poartă denumirea 'Human Connectome' şi se desfăşoară pe un interval de timp de 5 ani, cu participarea a 10 centre de cercetare din SUA şi Europa, are drept obiectiv colectarea unei mari cantităţi de date prin sisteme avansate de imagistică, de la 1.200 de voluntari adulţi sănătoşi, date la care vor avea acces liber toţi cercetătorii din orice parte a lumii ar fi ei.
Primele imagini de înaltă acurateţe au fost făcute publice marţi şi provin de la 68 dintre voluntari. pe lângă imaginile creierelor, proiectul furnizează şi informaţii cu privire la trăsăturile de personalitate ale voluntarilor şi capacitatea lor intelectuală.
Pentru a vedea o parte din poze intrati pe: http://www.humanconnectomeproject.org/gallery/
Aceste imagini au fost obţinute prin intermediul a două tehnici distincte de RMN, conform lui David Van Essen, profesor la Facultatea de medicină din cadrul Universităţii Washington de la St Louis (Missouri), unul dintre coordonatorii acestui proiect de cercetare.
Prima tehnică RMN permite dezvăluirea complexităţii circuitelor nervoase din structurile materiei cenuşii, care conţine neuroni şi primeşte informaţii de la organele senzoriale şi de la alte regiuni ale creierului.
Cea de-a doua metodă dezvăluie circuitele anatomice care traversează materia albă a creierului, unde se găsesc fibrele nervoase protejate de o teacă de mielină. Această teacă de mielină funcţionează ca un izolant care facilitează transmiterea de semnale de către fibrele nervoase.
Subiecţii sunt supuşi şi la examene RMN în timp ce realizează diferite activităţi, fapt ce oferă date suplimentare despre activarea diferitelor regiuni cerebrale.
Acest proiect este finanţat de Institutul naţional american pentru Sănăate (NIH).
Sursa: AGERPRES