Asia de Sud-Est, afectată de încălzirea climei şi cu o reţea de supraveghere sanitară limitată, se confruntă cu apariţia unor noi boli, unele dintre care au potenţialul de a deveni pandemie, potrivit unor studii publicate recent. Potrivit acestor studii apărute în revista medicală The Lancet, criza SARS /Sindrom Respirator Acut Sever/ care a plecat din Asia şi a ucis aproximativ 800 de persoane în lume în 2003, apoi gripa aviară au „crescut temerile privind
posibilitatea apariţiei unor noi pandemii care se propagă din regiune”.
Astăzi, Asia de Sud-Est, cu aproximativ 600 de milioane de locuitori, „este un punct cald pentru maladiile infecţioase”, în special maladii de origine animală ca gripa aviară, din cauza, în special, a condiţiilor necorespunzătoare în care trăiesc oamenii şi animalele. Această regiune va „rămâne probabil un punct cald”, inclusiv pentru maladiile „cu potenţial de pandemie”, se arată în publicaţia citată. Apariţia acestor flageluri este legată de mai mulţi factori: creşterea populaţiei, mobilitate, urbanizare, schimbări de mediu, intensificarea creşterii animalelor şi a agriculturii, defrişările.
Încălzirea climei, în special, ar putea „să intensifice propagarea maladiilor infecţioase în regiune”, în special cele transmise de insecte ca febra dengue.
„Cea ma importantă armă a arsenalului nostru de sănătate publică este supravegherea”, au insistat cercetătorii, care apreciază că trebuie ameliorat nivelul de pregătire într-o serie de ţări precum Indonezia, Filipine, Laos, Brunei, Malayezia, Myanmar, Singapore, Cambodgia, Thailanda şi Vietnam.