O echipă de specialişti români şi austrieci au efectuat, joia trecută, în premieră la Spitalul Clinic Colţea, două intervenţii de implant cohlear la doi copii care sau născut cu deficit de auz, a anunţat unul dintre medicii specialişti din echipă, profesor doctor Cristian Popescu.Alături de doctorul Popescu, din echipa care le-a operat pe cele două fete a făcut parte şi doctorii Marian Stamate şi Dana Vlad, tot din cadrul Spitalului Clinic Colţea, audiologul Anca
Modan şi doi medici specialişti din Austria: profesor doctor Georg Sprinzl şi Gerald Schwarzecker. Cele două fete vor putea auzi şi vor putea duce o viaţă normală după aproximativ trei ani de la implantare, perioadă în care se va derula un programd de reabilitare a pacientelor.
În fiecare an, în maternităţile din România se nasc 100 de copii condamnaţi la surzenie. Pentru mulţi dintre aceştia singura şansă de a-şi recăpăta auzul este implantul cohlear. Cu toate că specialiştii încearcă să diminueze fenomenul, depistând încă din maternitate cazurile de hipoacuzie la bebeluşi, numărul cazurilor creşte anual.
Implantul cohlear este un dispozitiv miniatural, care permite copiilor dar şi adulţilor cu hipoacuzii profunde să recepţioneze sunete. Printr-o intervenţie chirurgicală, se plasează o spiră cu mai mulţi electrozi de contact în interiorul urechii interne, în cohlee. Electrozii stimulează direct nervul auditiv, prin curenti electrici slabi, ce nu prezintă un pericol pentru ţesuturile din jur, transmiţând astfel informaţia sonoră codificată la exterior de către procesorul de vorbire. Implantul cohlear captează sunetele prin microfon, le transmite la procesorul vocal, unde sunt transformate în semnale electrice. Semnalul codificat ajunge la antenă şi, prin inducţie electromagnetică, la implantul propriu zis.
Cristian Popescu, şeful Clinicii ORL, a menţionat că în România a început să se facă implant cohlear în anul 2000 şi în prezent se desfăşoară un program naţional pentru acest tip de implant, care are programat pentru acest an 90 de intervenţii. ªeful Clinicii ORL a mai precizat că ar fi nevoie de câte un specialist ORL în maternităţi, care să descopere afecţiunile de auz încă din primele zile de viaţă ale nou-născuţilor. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate suportă un număr mic de astfel de implanturi, în jur de 4-5 , ceilalţi care au nevoie de implant trebuie să plătească până în 25.000 de euro.