Băuturile alcoolice, consumate cu
moderaţie, pot reduce cu 40% riscul dezvoltării cancerului de rinichi, conform datelor
unui nou studiu publicat în numărul din 24 iulie al revistei British
Journal of Cancer. Oameni de ştiinţă de la
Institutul Karolinska din Stockholm, conduşi de Dr. Alicja Wolk au investigat legătura între consumul a diferite
tipuri de băuturi alcoolice şi cancerul de rinichi. În cadrul studiului, ei au examinat
855 de persoane afectate de această boală şi 1.204 aflate într-o stare bună de
sănătate, incluse în grupul de control.
Printre băuturile consumate s-au numărat berea, vinul şi lichiorul. Un pahar de bere de tărie medie spre mare a fost considerat echivalentul a 200 ml. bere cu 2.8 g. de alcool la 100 g., un pahar de vin 100 ml. vin cu 9.9 g. alcool la 100 g., iar un pahar de lichior consta din 40 ml. lichior cu 32 g. de alcool la 100 g. S-a constatat că riscul dezvoltării cancerului de rinichi este mai scăzut în cazul celor care au consumat 620 grame de etanol pe lună, comparativ cu cei care nu au consumat niciun fel de băuturi alcoolice (OR: 0,6). Cei care au consumat mai mult de două pahare de vin roşu pe săptămână au prezentat o reducere a riscului cu 40%, comparativ cu cei care nu beau vin roşu. Un trend similar a fost observat şi în cazul consumului de vin alb (mai mult de 2 pahare pe săptămână) şi în cazul berii tari. În contrast nu a fost notată reducerea riscului dezvoltării unui neoplasm renal în cazul celor care consumă bere slabă sau de tărie moderată, vin tare sau lichior. Prin urmare, au precizat autorii studiului, două pahare de vin sau bere cu un conţinut mai mare de alcool pe săptămână pot fi benefice, mai ales pentru cei care au cazuri de boli de rinichi în familie.
Br J Cancer 2007;97:429-433.
Printre băuturile consumate s-au numărat berea, vinul şi lichiorul. Un pahar de bere de tărie medie spre mare a fost considerat echivalentul a 200 ml. bere cu 2.8 g. de alcool la 100 g., un pahar de vin 100 ml. vin cu 9.9 g. alcool la 100 g., iar un pahar de lichior consta din 40 ml. lichior cu 32 g. de alcool la 100 g. S-a constatat că riscul dezvoltării cancerului de rinichi este mai scăzut în cazul celor care au consumat 620 grame de etanol pe lună, comparativ cu cei care nu au consumat niciun fel de băuturi alcoolice (OR: 0,6). Cei care au consumat mai mult de două pahare de vin roşu pe săptămână au prezentat o reducere a riscului cu 40%, comparativ cu cei care nu beau vin roşu. Un trend similar a fost observat şi în cazul consumului de vin alb (mai mult de 2 pahare pe săptămână) şi în cazul berii tari. În contrast nu a fost notată reducerea riscului dezvoltării unui neoplasm renal în cazul celor care consumă bere slabă sau de tărie moderată, vin tare sau lichior. Prin urmare, au precizat autorii studiului, două pahare de vin sau bere cu un conţinut mai mare de alcool pe săptămână pot fi benefice, mai ales pentru cei care au cazuri de boli de rinichi în familie.
Br J Cancer 2007;97:429-433.