Noutati

Bolile cardiovasculare iau amploare în România

on . . Accesări: 4161

Doi din trei români suferă de boli cardiovasculare, în timp ce în Europa de vest, doar 37 din o sută, a remarcat prof. dr. Mircea Cinteză, de la Spitalul Universitar de Urgenţă, în cadrul lucrărilor Conferinţei naţionale de cardiologie, care s-a desfăşurat la Bucureşti. El a adăugat că Uniunea Europeană este preocupată în mare măsură de amploarea bolilor cardiovasculare, încât organismul politic al Uniunii a acceptat luarea de măsuri pentru atenuarea acestui fenomen, prin programe naţionale care să ducă la scăderea incidenţei acestor afecţiuni. Este necesar un sistem ambulatoriu pentru aceste boli foarte bine pus la punct, a opinat Cinteză.
 Măsurile de combatere a bolilor cardiovasculare reprezintă o necesitate, statisticile indicând că două treimi din cetăţenii Europei, în vârstă de peste 50 de ani, pot fi afectaţi cardiovascular. Astfel, toate ţările europene sunt în situaţia de a modifica şi îmbunătăţi programele naţionale privind aceste boli, iar România trebuie să ia aceleaşi măsuri şi să dezvolte programe în concordanţă cu restul Europei.
 Au fost republicate şi reaşezate ghidurile pentru afecţiuni cardiovasculare: pentru infarctul de miocard, tratamentul hipertensiunii arteriale, boală prezentă la peste jumătate din adulţii Europei, a spus prof. dr. Mircea Cinteză. El a adăugat că se actualizează ghidurile privind diabetul, colesterolul, iar în septembrie se va lansa un nou ghid european de prevenţie pentru bolile cadiovasculare.
 Ghidul reprezintă punctul de vedere al specialiştilor, a subliniat prof. dr. Mircea Cinteză, adăugând că eficienţa introducerii acestor ghiduri, organizarea şi costurile sunt obligaţia sistemului sanitar public. Doctorul Cinteză s-a referit şi la tratamentele moderne care trebuiesc utilizate pentru infarctul de miocard acut. România foloseşte doar în 1-2% din cazurile de infarcturi această metodă, în timp ce în Cehia este utilizată în peste 90%. El a adăugat că situaţia se explică prin faptul că în Cehia există echipe foarte bine pregătite, cu servicii de gardă 24 de ore din 24 şi sistemul de urgenţe pus la punct, astfel încât bolnavul este dus la cea mai apropiată clinică specializată. În România există zece centre de cardiologie, în şase oraşe, dar care nu funcţionează cu echipe 24 din 24 de ore, pentru că nu au materialele necesare. /Rompres/

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!