Noutati

Sforăitul şi apneea de somn pot provoca serioase tulburări de memorie (studiu)

on . . Accesări: 1804

 

 

 

Potrivit unui studiu apărut în publicaţia medicală Neurology, sforăitul puternic şi apneea de somn ar putea duce la tulburări de memorie şi un declin cognitiv prematur. 

Cercetători de la Universitatea New York au analizat dosarele medicale ale unui număr de 2.470 de persoane cu vârste cuprinse între 55 şi 90 de ani. Unele nu aveau probleme de memorie sau cognitive, altele erau afectate de o tulburare cognitivă uşoară (TCU) şi celelalte aveau boala Alzheimer. 

 

Cum scapam de sforait?

Oamenii de ştiinţă au verificat şi dacă participanţii la studiu aveau sau nu probleme de respiraţie în timpul somnului şi dacă cei care erau afectaţi se tratau sau nu. Cei care aveau probleme de respiraţie în timpul somnului au fost diagnosticaţi cu TCU în medie cu zece ani mai devreme decât ceilalţi. Diagnosticul de tulburare cognitivă uşoară a fost pus în medie la vârsta de 77 de ani, faţă de 90 la ceilalţi, iar boala Alzheimer a fost diagnosticată la 83 de ani în loc de 88. Persoanele care îşi tratau problema cu ajutorul unui aparat de ventilare spontană în presiune pozitivă continuă au fost diagnosticaţi cu TCU în medie cu zece ani mai târziu faţă de cei care nu se tratau pentru această problemă. 

Un alt studiu, realizat de cercetători indieni pe 129 de persoane, a stabilit că cele care cântă la un instrument de suflat sunt mai puţin susceptibile decât celelalte să sufere de apnee obstructivă de somn, oamenii de ştiinţă fiind de părere că acest lucru se datorează dezvoltării muşchilor căilor respiratorii superioare. Concluziile acestui studiu au fost prezentate în cadrul unei conferinţe asupra somnului, încheie lapresse.ca.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!