Marţi, 8 aprilie, Colegiul medicilor din România a lansat un apel ca principala temă de dezbatere din campania pentru alegerile europarlamentare să fie starea sănătăţii.
Totodată, CMR la cere viitorilor europarlamentari români să susţină Manifestul adoptat de Comitetul Permanent al medicilor Europeni (CPME) pentru anul electoral 2014.
'Acceptarea de către europarlamentarii români care vor merge după alegeri la Bruxelles a principiilor Manifestului CPME are o importanţă majoră pentru România pe plan intern şi extern. Pe plan intern, sănătatea în toate politicile determină o schimbare de mentalitate. Românii trebuie să înţeleagă că sănătatea nu ţine numai de sistemul sanitar, ci că ea trebuie să se regăsească în Legea Educaţiei, în Codul Muncii, în actele normative privind administraţia centrală şi locală. Românii trebuie să înţeleagă că fondurile din sănătate nu constituie cheltuieli, ci o investiţie, că o stare de sănătate bună duce la creştere economică. Pe plan extern, România se poate afirma ca iniţiatoare a unor proiecte de combatere a inechităţilor şi inegalităţilor şi poate să devină lider în acest domeniu. Şi nu în ultimul rând dacă toţi parlamentarii români acceptă aceste principii, atunci ei vor putea depăşi diferenţele partinice şi ideologice, vor acţiona în comun şi vor reprezenta un model de unitate. Este deci în interesul cetăţenilor români şi al cetăţenilor europeni o astfel de abordare care poate să realizeze integrarea europeană şi în domeniul sănătăţii', subliniază prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele colegiului medicilor din România, într-un comunicat remis presei.
În manifest CPME pledează pentru abordarea "sănătate în toate politicile", pentru a încuraja conştientizarea intersectorială şi pentru acţiune în ceea ce priveşte factorii determinanţi ai sănătăţii, pentru a preveni bolile şi pentru a promova starea bună de sănătate în întreaga societate.
"Reducerile bugetare afectează serviciile de asistenţă medicală în ceea ce priveşte, de exemplu, accesul la îngrijire, tehnologiile din domeniul sănătăţii, la inovare şi nivelul de personal, cauzând astfel inegalităţile structurale în accesul la îngrijire. Deşi recunoaşte necesitatea de a respecta restricţiile bugetare, potenţialul de reduceri bugetare în domeniul asistenţei medicale este limitat şi impactul trebuie să fie evaluat cu atenţie. CPME consideră, de asemenea, că există oportunităţi pentru cheltuieli mai inteligente, de exemplu, cu privire la prevenirea bolilor, pentru a evita greutăţile personale şi economice mai mari de tratare a problemelor de sănătate. CPME promovează cel mai înalt nivel de educaţie medicală, instruire şi practică, mobilitatea în condiţii de siguranţă a medicilor şi pacienţilor, condiţiile de muncă legale pentru medici şi furnizarea de servicii medicale etice şi echitabile, bazate pe dovezi, în scopul de a obţine cea mai bună calitate a asistenţei medicale pentru toţi pacienţii din Europa", susţine CPME în manifest.
De asemenea, CPME solicită o recunoaştere clară a autonomiei profesionale, şi anume independenţa medicilor de a oferi asistenţă medicală în interesul pacienţilor, care este un drept al pacientului.
medicii Europeni încurajează o abordare de analiză a sistemului atunci când studiază evenimente adverse într-un efort de a înţelege modul în care factorii umani, dispozitive medicale, organizaţii, produse farmaceutice etc. toate interacţionează pentru a crea condiţii de siguranţă în domeniul sănătăţii. CPME sprijină de asemenea cele mai înalte standarde ale practicii medicale, în scopul de a obţine cea mai bună calitate a îngrijirilor medicale pentru toţi pacienţii din Europa.
"Cercetarea medicală este esenţială pentru dezvoltarea de noi tratamente şi medicamente noi. CPME face apel la factorii de decizie din Uniunea Europeană pentru a sprijini cercetarea medicala, pentru a consolida baza de cunoştinţe europene, respectând în acelaşi timp standardele etice şi cel mai înalt nivel de protecţie pentru pacienţii care participă la cercetare. Inegalităţile în accesul la asistenţa medicală şi o alegere sănătoasă pot fi găsite în Europa, nu numai între statele membre, dar, de asemenea, în interiorul fiecărui stat membru. CPME consideră că aceste inegalităţi sunt nedrepte nu numai din punct de vedere social, dar, de asemenea, greşite din punct de vedere moral. Inegalităţile încalcă dreptul fundamental al pacienţilor la sănătate. CPME solicită ca aceşti determinanţi juridici şi sociali din sănătate să fie abordaţi", se arată în manifest.
CPME precizează că este disponibil pentru a furniza expertiză şi sprijin în ceea ce priveşte obiectivele enunţate în manifest ori de câte ori este nevoie.
Comitetul Permanent al medicilor Europeni reprezintă asociaţiile medicale naţionale din 32 de ţări din Europa. CPME s-a angajat să contribuie din punctul de vedere al profesiei medicale la elaborarea politicilor la nivelul Uniunii Europene prin cooperare pro-activă pe o gamă largă de aspecte legate de sănătate şi de asistenţă medicală. Potrivit CPME, cea mai bună calitate în sănătate şi accesul la serviciile de sănătate ar trebui să fie o realitate pentru toată lumea.
Colegiul medicilor din România este membru al CPME.
Sursa: AGERPRES