Unul din cele mai importante proiecte demarate în ultimii ani în cadrul compartimentului de recuperare cardio-vasculară a Spitalului Municipal de Urgenţă din Moineşti va fi finalizat la finele lunii, beneficiind de dotări de ultimă generaţie.
Proiectul a început anul trecut în urma încheierii unui parteneriat între Consiliul Judeţean şi Consiliul Local Moineşti pentru finanţarea achiziţionării echipamentelor medicale specifice.
"Pe baza licitaţiilor, deja 90 la sută din aparatura medicală a fost adusă în această lună. Sunt monitoare, ecograf 3D, holtere, bicicletă medicală, covor rulant, investiţii de ultimă generaţie, în valoare de aproape 1,4 milioane de lei, cumpărate din străinătate, majoritatea din Uniunea Europeană, cu excepţia unui singur aparat, cel de oxigenoterapie hiperbară, care va fi adus din America. Până în prezent, doar un singur asemenea aparat a mai fost achiziţionat în România de un spital privat, costurile sale fiind în jur de 170.000 de euro", a declarat, marţi, pentru AGERPRES, doctorul Adrian Cotîrleţ, managerul spitalului din Moineşti.
Potrivit acestuia, aparatul de oxigenoterapie hiperbară "unul special, având cu o utilizare mai largă", putând fi folosit în bolile cardio-vasculare în care există o circulaţie deficitară, cum ar fi cardiopatie ischemică şi arterite, dar şi în cicatrizarea plăgilor trenante, va fi montat în noua sală de recuperare medicală, investiţie proprie a Spitalului Moineşti, care are o suprafaţă de 160 mp şi a costat circa 400.000 de lei.
Începând din finalul lunii octombrie, Spitalul Municipal de Urgenţă din Moineşti are, chiar în curtea proprie, un heliport unde pot ateriza şi decola elicoptere transportând pacienţi aflaţi în situaţii de extremă urgenţă.
Doctorul Adrian Cotârleţ a precizat pentru AGERPRES că heliportul ''s-a impus din necesitate", fiind menit să elimine ''o verigă intermediară în transportul pacientului la spital, ambulanţa, dar mai ales să permită scurtarea timpului de reacţie în asigurarea funcţiilor vitale ale celor aflaţi în dificultate maximă, dând, astfel, o şansă în plus la viaţă cazurilor extrem de grave''.
"Este o investiţie suportată integral de la bugetul local, valoarea acesteia ridicându-se la 375 de mii de lei", a declarat, la rândul său, pentru AGERPRES, Viorel Ilie, primarul municipiului.
Spitalul Municipal din Moineşti ''a devenit, în urma investiţiilor mari făcute în ultimii trei ani, una din cele mai mai dotate unităţi medicale din zona judeţelor Moldovei", afirmă managerul respectivei unităţi medicale.
Între acestea se numără achiziţionarea unui computer tomograf în valoare de 1,2 milioane euro, asigurarea de aparatură medicală la standarde europene la toate secţiile, numai în 2013 reuşindu-se, din fonduri locale, upgradarea Secţiei de anestezie şi Terapie Intensivă cu dotări valorând peste 500.000 de euro, din fonduri locale, precum şi a două săli de laparoscopie. De asemenea, au fost făcute lucrări de îmbunătăţire a aspectului interior al spitalului, precum şi modernizarea Compartimentului de Primire Urgenţe.
Vasile Cepoi, consilier al premierului Victor Ponta în domeniul sănătăţii, declara pentru AGERPRES, cu prilejul ''Zilelor medicale ale Spitalului Municipal Moineşti", că respectiva unitate "este un exemplu certificat că un manageriat profesionist, aplicat susţinut şi de autorităţi locale interesate evident de starea de sănătate a populaţiei din zonă, poate crea o asemenea instituţie medicală în care oamenii să vină cu încredere că sănătatea lor va fi îngrijită calitativ la nivelul unităţilor similare din ţări avansate economic din Europa".
,,Este, însă, nu numai o relifare a zicalei că omul sfinţeşte locul, dar şi un model de speranţă pentru ceea ce se poate face şi în medicina românească în centre urbane mai mici atunci când există pasiune, dăruire pentru nobilele profesiuni de medic ori asistent medical", mai preciza consilierul premierului Victor Ponta.
Sursa: AGERPRES