Din familia Myrtaceelor se prepară un remediu homeopatic interesant din Eugenia jambosa sau Jambul, un mic copăcel fructifer din Asia de sud-est, asemănător cu caisul nostru autohton. Planta conţine eugenol, un ulei aromatic cu proprietăţi antiseptice şi dezinfectate (folosit în special în stomatologie, are un miros şi un gust pe care nici un
pacient al stomatologilor nu-l uită). În fitoterapia locală, seminţele fructului Eugenia jambosa sunt utilizate în diabet, pentru reducerea nivelului glicemiei.
Remediul homeopatic preparat din acest fruct, denumit Eugenia jambosa, este indicat în special pentru acneea vulgară, acneea rozacee dar şi acneea indurată, care după vindecare lasă numeroase cicatrici fibroase. Fiecare maculă sau pustulă de pe faţă este înconjurată de o zonă de piele dureroasă. Acneea poate apare în timpul menstruaţiei sau poate fi agravată de menstră. Eugenia jambosa este principalul remediu pentru o acnee care nu este de cauze hormonale sau digestive sau metabolice determinate. Este bine indicat în acneea la adolescenţi şi tineri, precum şi la femeile care prezintă probleme cu un ten acneic în apropierea menstruaţiei.
La mulţi pacienţi, acneea se poate însoţi şi de alte simptome, precum lăcrimare abundentă, ziua şi noaptea, şi o senzaţie ca şi cum ar ieşi foc din ochi. Ca şi cum persoana are piper în ochi. Senzaţia se agravează dacă persoana închide ochii şi nu o lasă să doarmă noaptea.
Există şi alte simptome de însoţire, dar pentru identificarea acestora şi realizarea unei prescrieri funcţie de tabloul constituţional, este bine de consultat medicul homeopat.
În tratamentul acneei, se recomandă Eugenia jambosa CH9 sau CH15, 3 granule de 2 ori pe zi, dimineaţa şi seara, zilnic, 2-3 luni de tratament. La femei, tratamentul se întrerupe 3 zile în perioada menstruaţiei. În paralel cu acest tratament se poate face şi un tratament cu extracte glicero-alcoolice sau cu tincturi fitoterapice, de asemenea se pot face tratamente cosmetice de întreţinere şi curăţare a feţei.
Tratamentul homeopatic nu se va urma în acelaşi timp cu un tratament cu antibiotice sau corticoizi, care îi vor micşora efectul.
Dr. Sorina Soescu