Tratamentul cu anumite produse farmaceutice fabricate pentru diverse afecţiuni rare costă pacienţii sute de mii de dolari pe an, notează revista Forbes, care a elaborat un clasament al respectivelor medicamente. Cel mai scump medicament din lume este declarat a fi preparatul Soliris, produs de compania Alexion Pharmaceutical. Un curs anual de tratament cu acest medicament costă 409.500 de dolari. Medicamentul Soliris, apărut pe piaţă cu doi ani în
urmă, îi ajută pe cei care suferă de o boală foarte rară a sistemului imunitar, hemoglobinuria paroxistică nocturnă. De această deficienţă a sistemului imunitar, pentru care se prescrie Soliris, în SUA suferă numai vreo 8.000 de persoane. Cu toate acestea, vânzările pe anul 2009 la acest preparat s-au cifrat în SUA la aproape 300 de milioane de dolari.
Cu cât mai rară este afecţiunea, cu atât mai costisitor este preparatul medical pe care îl produc farmaciile, subliniază Forbes. Doar 500 de americani suferă de boala genetică denumită 'sindromul Hunter' /mucopolizaharidoza tip II/, iar medicamentul elaborat pentru aceşti pacienţi, preparatul Elaprase, îl costă pe fiecare bolnav câte 375.000 de dolari pe an. Piaţa americană a respectivului medicament, produs de Shire Pharmaceuticals, s-a cifrat anul trecut la 353 milioane de dolari.
Un alt medicament rar este Naglazyme al companiei BioMarin Pharmaceuticals. Acest preparat este folosit în cazul unor afecţiuni extrem de rare ale proceselor metabolice şi costă pacienţii 365.000 de dolari pe an.
Pe lista celor mai scumpe medicamente din lume, elaborată de revista Forbes, au fost incluse alte 9 denumiri, care presupun un curs anual de tratament în valoare de peste 200.000 de dolari de pacient. /Agerpres/