Având în vedere că aproximativ 1 persoană din 10 prezintă un anumit grad de boală renală cronică1, se consideră că ne vom confrunta cu o epidemie globală în creştere. Anemia renală este o complicaţie frecventă a bolilor renale cronice, cu impact asupra morbidităţii, mortalităţii şi calităţii vieţii pacienţilor. Menţinerea nivelelor hemoglobinei în anumite limite este scopul principal al tratamentului. Anemia renală rămâne o provocare majoră, deoarece 60% dintre persoanele care fac dializă şi urmează tratament pentru anemie, au niveluri ale Hb ce nu se situează în limitele recomandate.2
În 2004 a fost lansat cel mai larg şi mai complet program de studii de faza III desfăşurat vreodată în domenul anemiei, cu scopul de a stabili eficacitatea şi profilul de siguranţă al acestui medicament la pacienţii cu boală renală cronică. În total au avut loc 6 studii diferite, desfăşurate în 29 de ţări din întreaga lume, care au inclus mai mult de 2,400 pacienţi, şi care au evaluat tratamentul (corectia) anemiei şi menţinerea (conversia de la terapia actuală).
Folosind un protocol exigent şi teste statistice riguroase, aceste 6 studii au oferit oportunitatea de a evalua eficacitatea şi siguranţa produsului la intervale extinse - o data la două săptămâni în faza de corecţie şi o dată la 4 săptămâni în faza de menţinere - la pacientii cu boală renală cronică dializaţi sau nu, naivi sau trataţi anterior cu agenţi stimulatori ai eritropoietinei – ESA - (erythropoietin-stimulating agent), folosind pentru comparaţie toţi aceşti agenţi disponibili la ora actuală.
1
International Federation of Kidney Foundations fact sheet; World Kidney Day
2006. www.ifkf.net
2 Lascon E et al: Effect of Variability in
Anemia Management on Hemoglobin Outcomes in ESRD. Am J Kidney Dis:41:111-124, 2003.