Noutati

Analiză: Contribuţiile de sănătate pentru veniturile din chirii ar putea aduce statului 165 milioane euro anual

on . . Accesări: 1368

casaPersoanele care obţin venituri din chirii ar putea plăti începând cu 1 ianuarie 2014, potrivit unui proiect de Ordonanţă de urgenţă publicat de Ministerul Finanţelor Publice săptămâna trecută.

Potrivit unei analize realizate de Imobiliare.NET pe baza tuturor ofertelor imobiliare publicate în presă şi pe Internet, din 800.000 de unităţi locative din Bucureşti (conform Recensământului întocmit de Institutul Naţional de Statistică în 2011), circa 10% sunt închiriate.

'Luând în calcul o chirie medie lunară de 300 de euro pentru o locuinţă, am putea spune că proprietarii din Bucureşti încasează aproximativ 300 de milioane de euro într-un an. Dacă de anul viitor proprietarii din Bucureşti vor plăti contribuţii la Sănătate de 5,5%, atunci statul ar putea să obţină 16,5 milioane de euro din asigurările de sănătate, în condiţiile în care toate contractele ar fi declarate la Administraţia Fiscală. Iar dacă am extrapola această sumă la nivelul ţării am ajunge la concluzia că statul ar putea încasa într-un singur an impozite în valoare de 165 de milioane de euro', precizează Imobiliare.NET.
 
Pe de altă parte, însă, experţii din domeniul imobiliar consideră că această sumă este pur teoretică, deoarece în practică românii s-au învăţat să nu declare contractele la Fisc sau să declare o sumă mult mai mică decât cea reală, iar statul va încasa mult mai puţin de pe urma acestei noi taxe.

'Impunerea obligativităţii contribuţiei la asigurările de sănătate pentru persoanele care obţin venituri din chirii ar avea efectele scontate doar dacă s-ar realiza în trei paşi. În primul rând, este nevoie de fiscalizarea tuturor contractelor şi adoptarea unor măsuri proactive care să încurajeze atât proprietarii, cât şi chiriaşii să-şi înregistreze contractele la Fisc. În al doilea rând, ar trebui să se stabilească o bază de impozitare, o grilă în funcţie de care statul să calculeze impozitele şi taxele pe care doreşte să le încaseze, iar această grilă să fie ancorată în realitate, şi abia apoi să încerce să se impună o nouă taxă. Toate aceste măsuri ar trebui prinse într-o lege specială a chiriilor care să protejeze atât proprietarii, cât şi chiriaşii, de discuţii sau probleme care apar în mod frecvent în timpul derulării unui contract de închiriere, lege care să ajute piaţa închirierilor, dar care să reglementeze şi aspectele privind impozitele dorite de Guvern', a declarat Dragoş Vîlceanu, preşedintele Asociaţiei Brokerilor Imobiliari.

La rândul său, Alina Petrescu, marketing manager Imobiliare.NET., a precizat că un proprietar ar putea contribui la bugetul de asigurări de sănătate cu o sumă cuprinsă între 41 şi 611 lei pe lună, iar baza de calcul este avantajoasă pentru proprietarii care închiriază mai multe proprietăţi sau pentru cei care închiriază imobile scumpe.

'Proprietarii care închiriază 5 sau 10 locuinţe nu plătesc un impozit pentru CAS mai mare de 611 lei pe lună indiferent de suma încasată din chirii. În schimb, dacă o persoană închiriază o proprietate cu 100 de euro nu poate plăti mai puţin de 41 de lei, chiar dacă valoarea tranzacţiei nu atinge salariul de bază minim brut pe ţară (750 de lei)', a explicat Alina Petrescu.

Potrivit unui proiect de Ordonanţă de urgenţă publicat de Ministerul Finanţelor Publice săptămâna trecută, persoanele care realizează venituri din chirii ar putea plăti, de la 1 ianuarie 2014, contribuţii de asigurări sociale de sănătate indiferent dacă mai realizează sau nu şi alte venituri, baza de calcul pentru stabilirea contribuţiei fiind plafonată la de cinci ori câştigul salarial mediu brut.
Nivelul contribuţiei de asigurări sociale de sănătate este de 5,5%.


Sursa: AGERPRES

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!