Noutati

Încă cinci defibrilatoare externe automate vor fi montate în Bucureşti

on . . Accesări: 1383

defibrilator extern automatÎn cadrul celei de-a doua etape a proiectului "Energie pentru viaţă", derulat de Asociaţia Română de Intervenţii în Situaţii de Urgenţă (ARISU), până la finele anului vor mai fi montate încă cinci defibrilatoare externe automate în locuri publice din Bucureşti.

Două defibrilatoare vor fi amplasate la Aeroportul Internaţional "Henri Coandă" şi câte unul la Muzeul Antipa şi Tribunalul Bucureşti. Locul de amplasare al celui de-al cincilea va fi anunţat ulterior.

Pe 1 octombrie 2012, ARISU a montat primele cinci astfel de aparate în cele mai circulate staţii de metrou: Unirii 1, Unirii 2, Eroilor, Universitate, Piaţa Victoriei. România a devenit astfel singura ţară din Europa de Est ce beneficiază de un sistem conectat la Serviciul de Urgenţă 112. Valoarea totală a proiectului în urma căruia bucureştenii vor beneficia de cele zece defibrilatoare externe depăşeşte 70.000 de euro.


Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a declarat joi, cu prilejul lansării celei de-a doua etape a proiectului, că fiecare minut de întârziere în intervenţia asupra unui persoane care a suferit un atac de acord scade cu zece la sută şansa sa de supravieţuire.

El a mai explicat că, în cazul în care o persoană este defibrilată în primele două minute de la atacul de cord, şansa de supravieţuire este de peste 80%.
Potrivit acestuia, pompierii bucureşteni beneficiază şi ei de mai multă vreme de defibrilatoare şi astfel pot interveni înainte să ajungă echipa medicală. Arafat a precizat că cele zece defibrilatoare montate de ARISU nu permit salvatorului să greşească. Aparatul analizează ritmul cardiac al persoanei care a suferit un atac de cord şi stabileşte când bolnavul poate fi şocat.

Analgezicele pot dubla riscul unui atac de cord


Secretarul de stat a subliniat faptul că astfel de aparate ar trebui să se găsească în locuri aglomerate, cum ar fi gările, chiar şi în magazine, trenuri şi avioane de capacitate mare.

"Aparatele cresc şansa de supravieţuire. Sper să se preia ideea şi să vedem astfel de aparate în mai multe locuri aglomerate. Chiar dacă aparatul este acolo, primul lucru care trebuie făcut este să se apeleze Serviciul 112", a atras atenţia Arafat.
Potrivit secretarului de stat, un astfel de defibrilator costă de la 1.000 până la 2.000 de euro şi este cu mult mai ieftin decât unul de pe ambulanţă, care costă între 15.000 şi 20.000 de euro.

Şeful Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, Alis Grasu, consideră că iniţiativa este una lăudabilă şi vine în sprijinul serviciului de urgenţă. "Este o verigă importantă în lanţul supravieţuirii", a spus Grasu.

Preşedintele ARIS, Nicolae Stavre, a afirmat că, în cadrul acestei etape a proiectului, 700 de angajaţi ai instituţiilor unde vor fi montate aceste defibrilatoare vor fi instruiţi cum să le folosească. El a precizat că astfel de cursuri vor avea loc în şcoli şi licee.
Prezent la lansarea etapei a II-a a proiectului "Energie pentru viaţă", fostul premier Mihai Răzvan-Ungureanu a spus că fiecare secundă este importantă în momentul unui atac de cord şi a felicitat voluntarii ARIS pentru aportul pe care îl aduc.
La rândul său, preşedintele Consiliului Naţional Român de Resuscitare, Valentin Georgescu, a subliniat necesitatea extinderii unor astfel de iniţiative, astfel încât defibrilatoare externe automate să existe în viitor la fiecare colţ de stradă.

Sursa: AGERPRES

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!